Gå til sidens hovedinnhold

Fra Chile til Øra med kokain til 100 millioner

Artikkelen er over 6 år gammel

Det var det Kypros-registrerte skipet «Grete Sibum» som hadde mer enn 100 kilo kokain ombord, da tollerne slo til på Øra i Fredrikstad 23. oktober.

Den aktuelle kontaineren som narkoen ble funnet i, kom fra Chile, ifølge Tollvesenet.

Politiet lå på lur på Øra i Fredrikstad i flere dager, i håp om at noen kom for å hente kokainet.

Men ingen dukket opp, og eieren er ennå ikke funnet, halvannen måned etter ett av Norgeshistoriens aller største kokainbeslag ble gjort mens det norske kontainerskipet lå ved kai i Borg havn.

BORG HAVN: Her ble ett av Norgeshistoriens største kokainbeslag gjort av tollere og politi 23. oktober. (Foto: Fredriksstad Blad)

LES OGSÅ: Gigantbeslag av kokain

Gjemt i konteiner

– Vi fortsetter etterforskningen, er alt politiinspektør Tom Erik Guttulsrød vil si etter million-beslaget.

Lederen for Felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt holder kortene tett til brystet, selv om det er gått halvannen måned etter at storbeslaget ble gjort.

I følge politiets beregninger har narkotikaen en gateverdi på mellom 60 og 100 millioner kroner.

Den ble funnet av norske tollere da en kontroll av spesielt konteinere fra Sør-Amerika ble gjennomført.

Det Kypros-registrerte, norske skipet «Grete Sibum» lå ved kai i Borg havn da tollerne slo til.

– Det var Tollregion Øst-Norge som avdekket narkotikaen. Vi snakker om et betydelig kokainbeslag, et av de største i Norge noen gang. Saken er under etterforsking, og politiet har så langt ingen mistenkte, sier politiinspektør Tom Erik Guttulsrød ved Felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt.

IKKE FUNNET: – Vi har ingen mistenkte. Det bekrefter lederen for Østfoldpolitiets Felles kriminalenhet, politiinspektør Tom Erik Guttulsrød. (Foto: Erik Hagen)

Ett av de største

Han vil ikke gi flere opplysninger eller detaljer i saken, ettersom den er under etterforsking.

– Går vi ut med detaljer fra beslaget vil dette kunne skade etterforskingen, sier politiinspektør Guttulsrød.

– Betyr det at dere ikke er kommet nærmere spørsmålet om hvem som har sendt narkotikaen med båten?

– Vi har som sagt ingen mistenkte, men vi har ennå ikke lukket alle dører, og forsetter etterforskningen, sier Tom Erik Guttulsrød til Fredrikstad Blad.

Da tollerne fant de store mengdene med kokain, ble politiet tilkalt for å sikre spor. Deretter ble kontaineren overvåket i flere timer, for å spane på eventuelle mottakere som kom for å hente narkoen.

– Kom fra Chile

Da Fredriksstad Blad første gang omtalte saken 13. desember, opplyste tollvesenet at den aktuelle konteineren som kokainet ble funnet i, angivelig var sendt fra Chile.

– Den ble plukket ut blant dem vi ville kontrollere på bakgrunn av avsenderland, opplyste sier kontorsjef Per Jørgen Solbjerg i Tollregion Øst-Norge samme dag som beslaget ble kjent for offentligheten.

– Vi vet at de store narkotikakartellene pleier å smugle store mengder narkotika til Europa skjult i konteinere, opplyser Solbjerg.

VANLIG: – Narkokartellene pleier å bruke konteinere, bekrefter kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Per Jørgen Solbjerg.

Kommentarer til denne saken