Gå til sidens hovedinnhold

Når skal Høyre forstå at vår politikk ikke er å sette bestemor ut på anbud?

Artikkelen er over 1 år gammel

Siri Martinsen, Ap, svarer Arne Sekkelsten, Høyre: – Det å gi omsorg kan ikke beskrives som en form for produksjon, men at det rett og slett handler om å ta vare på hverandre i et fellesskap – et sterkt fellesskap.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Høyres partileder i Fredrikstad utfordrer Fredrikstad Arbeiderparti om hva vi mener om privatisering av velferdstjenester. At Fredrikstad Høyre har et brennende ønske om mer privatisering i og av velferdstjenestene, vet vi fra før. Høyre har det i sine programmer, og på nasjonalt nivå finner vi det også i samarbeidsavtalen fra Sundvolden hvor de skriver at produksjon av velferdstjenester skiller seg lite fra andre tjenester. Fredrikstad Arbeiderparti ønsker sterke fellesskap for alle, vi ønsker ikke lytte til de få som ønsker å tjene penger på fellesskapets midler.

La meg være tydelig: For Arbeiderpartiet er ikke eldreomsorg næringspolitikk. Det er de eldres behov det skal handle om. Ikke investorenes. Er det virkelig slik at Fredrikstad Høyre mener at private selskaper skal tjene store summer på fellesskapets penger?

Mange ideelle foretak tilbyr i dag gode omsorgstjenester, de fortjener å bli heiet frem. Det gjør også kommersielle selskaper, men Fredrikstad Arbeiderparti mener at valgfrihet for de eldre primært ikke handler om hvilken logo omsorgsarbeideren har på seg. Arbeiderpartiet vil at pengene fellesskapet bruker på eldreomsorg skal gå til god omsorg – inkludert ordentlig lønn og pensjon til ansatte – ikke utbytte til eierne. Det skal være godt å bli gammel i Norge. Eldre skal få leve de livene de selv ønsker, i trygghet om at fellesskapet gradvis stiller opp med mer hjelp når behovet oppstår.

Likevel prøver Fredrikstad Høyre til stadighet å gjøre dette til en debatt om private aktører. Det er et forsøk på å tildekke hva dette handler om. Ideelle, private aktører har vært her siden før velferdsstaten, og Arbeiderpartiet ønsker at de skal ha en rolle. Det må innrettes slik at ikke store kommersielle aktører dominerer. La meg ta et eksempel. Innen barnehagesektoren vet vi at det finnes store konsern som er villige til å kjøpe opp barnehager, gjerne små private, til store summer for å dominere markedet. Store, kommersielle aktører med muskler ønsker også å bygge barnehager i områder der det allerede er full dekning for å stjele markedsandeler. Det synes Fredrikstad Høyre er greit, de stemte for dette i bystyret i juni for å vise til et ferskt eksempel.

Ser vi til eksempler rundt i Norge ser vi at de ansattes rettigheter og pensjoner svekkes og tjenestene blir dyrere for fellesskapet. I Sverige der den blå regjeringen heiet frem en liberal privatiseringspolitikk var det eksempler på konserner som etablerte skoler hvor de delte inn ulike trinn og faglinjer i egne aksjeselskap. Vi er heldigvis skånet for store internasjonale konsern som ønsker å tjene penger i Fredrikstad, og det er vi glade for. Jeg forstår at Høyre har tro på ideen, men se hva det fører til i praksis. Det fører til dårlig bruk av skattebetalernes penger, dårlige vilkår for ansatte og et Lagdelt samfunn.

Når skal Høyre forstå at vår politikk ikke er å sette bestemor ut på anbud? Arbeiderpartiet mener det er en avgjørende forskjell på å gi omsorg til mennesker som ofte er i en sårbar livssituasjon, og det å bygge et hus eller drive en kafé. Så for å ikke skape tvil, Arbeiderpartiet heier på det fantastiske næringslivet vi har her i byen og ønsker å støtte oppunder dette ved å ha en aktiv tilnærming til næringslivet, med næringsfond, sentrumsleder og næringsvert - for å nevne noe av det Høyre har stemt imot. Det å gi omsorg kan ikke beskrives som en form for produksjon, men at det rett og slett handler om å ta vare på hverandre i et fellesskap – et sterkt fellesskap.

Fredrikstad Arbeiderparti mener samtidig at mye kan gjøres bedre, vi skal aldri slutte med vårt forbedringsarbeid. Vi er positive til tettere samarbeid med andre kommuner, innen barnevern eksempelvis. Arbeiderpartiet jobber kontinuerlig med å se på andre måter å organisere kommunen på. Hele stillinger er et nærliggende eksempel som er viktig få å kunne gi bedre tjenester, trygghet for ansatte og rom og tid for god ledelse. Men: Fredrikstad Arbeiderparti er helt tydelige på at når det gjelder primære tjenester som skole og eldreomsorg ønsker vi at gode tjenester til alle skal sikres uavhengig av bakgrunn, alder, kjønn, ferdigheter eller økonomi.

Fredrikstad Høyre må forstå at det er en ærlig sak at investorene bak store kommersielle selskap som opererer innenfor for eksempel det konkurranseutsatte sykehusmarkedet er ute etter å tjene penger. Fredrikstad Arbeiderparti mener at privat profitt på skattefinansierte tjenester ikke er en god idé – her skiller vår politikk seg sterkt fra Fredrikstad Høyre. Det er heller ikke til å komme fra at dagens regjering, og åpenbart også Fredrikstad Høyre, går til valg på privatisering av helsetjenestene.

Jeg forstår at Fredrikstad Høyre lytter til de få, målinger viser at flertallet av innbyggene ønsker fellesskapsløsninger innen helse og skole, hvorfor lytter ikke Høyre til innbyggerne?

Arbeiderpartiet vil løse samfunnsoppgaver i fellesskap. Mennesker i sårbare situasjoner skal fellesskapet være et sikkerhetsnett for alle. Vi har ikke tro på segregerte samfunn, vi har tro på fellesskapet.

Les også

LO-Schei: Stolt av at Fredrikstad kommer dårlig ut på kjøp av tjenester fra private

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.