Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal tusenvis av barn ut på skoleveien igjen – dette er UPs klare oppfordring til bilistene

Artikkelen er over 1 år gammel

Til uken skal tusenvis av skolebarn tilbake til klasserommene og ut på skoleveiene igjen etter sommerferien. – Legg bort telefoner og fokuser på kjøringen, er UP-sjef Ola Nøkleby Evensen sin klare oppfordring til foreldre og andre sjåfører.

For abonnenter

UP-sjefen har i samarbeid med lokalt politi og Statens vegvesen lagt en slagplan for hvordan være mest synlig i trafikkbilde de neste ukene i forbindelse med den årlige skolestartaksjonen.

– Det blir mange kontroller, vi skal forsøke å være til stede ved alle skoleveiene i distriktet i løpet av de neste ukene, lover han.

– Legg bort telefonen

I år vil det være spesielt fokus på oppmerksomhet blant sjåfører i trafikkbildet.

– Vi vet det at mange har litt for dårlig tid om morgenen, og mange bruker bilen som et sted der man planlegger møter og lignende. Det må bort. Kjører du bil, så skal fokuset være på veien, og ikke noe annet. Legg bort telefoner og alt annet som tar fokuset bort fra kjøringen, sier han.

Han mener altfor mange sjåfører driver med for mye annet enn det å faktisk kjøre bil.

– Skolestartaksjonen er et viktig forebyggende tiltak, men det er viktig å få frem at vi kommer til å ha et stort fokus på skoleveiene også utover de første ukene. Utfordringen er å få sjåførene til å tenke på dette hele året, sier han.

– Dårlig tid er en dårlig unnskyldning

Under skolestartaksjonene pleier UP og politiet å skrive ut flere titalls gebyrer for fart, beltebruk og mobilbruk. Evensen har tidligere vært tydelig på at dårlig tid ikke er en unnskyldning når det kommer til barns sikkerhet på skoleveiene.

– Jeg vil gå så langt som å si at det er egoistisk å ikke ta de ekstra fem minuttene det tar å kjøre hensynsfullt i trafikken. Å stresse sørger bare for å skape farlige situasjoner i trafikken. Dårlig tid er en fryktelig dårlig unnskyldning når det kommer til sikkerheten til dine egne og andres barn, sa Evensen i et intervju med FB tidligere.

Også Trygg Trafikk var nylig ute med en klar oppfordring til foreldre i forbindelse med skolestart. De mener det er dumt å kjøre barna til skolen.

– Mange foreldre kjører barna fordi de føler det er tryggest. Dessverre skaper mye biltrafikk rundt skolene ofte farligere skoleveier for barna som ikke blir kjørt, sier han og påpeker at dette spesielt gjelder foreldre som kjører barna helt til skoleporten, sier distriktsleder Paal-Gunnar Mathisen i dette intervjuet med Moss Avis.

Klipp hekk og busker

Også UP har tidligere oppfordret foreldre til å la skolebarna gå eller sykle til skolen.

– I utgangspunktet oppfordrer vi foreldre til å la barna gå til skolen dersom det er mulig. Må ungene kjøres, så beregn god tid og vær oppmerksom på at det er mange som skal til og fra skolen, sa Evensen i forbindelse med fjorårets skolestart.

Men også huseiere har en viktig jobb i forbindelse med årets skolestart, mener UP-sjefen.

–Det er mange veier og kryss som blir altfor uoversiktlig fordi huseierne ikke klipper hekker og busker ofte nok. Oppfordringen må være at spesielt de som bor langs skoleveiene i distriktet tar en ekstra sjekk rundt eiendommen sin i disse dager, sier han.

Kommentarer til denne saken