Gå til sidens hovedinnhold

Nå ryker søndagshandelen – skjer trolig til sommeren

Nå kommer forskriften som vil stenge dørene til butikkene i turistmetropolene Ørebekk og Gressvik på søndager. Bare Joker i Vikane kan regne med «amnesti».

For abonnenter

– Dette er en åpenbar urimelig ordning som har gode hensikter – men streken på kartet er trukket feil, sier ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

I snart tre år har det vært mulig å handle i dagligvarebutikker i Ørebekk- og Gressvik-området på søndager. Bakgrunnen er en forskrift som fastslår at de ligger på det som defineres som et typisk turiststed (se faktaboks).

Nå er det snart slutt.

Torsdag 18. mars får formannskapet på bordet forslaget om endring av denne forskriften på bordet. Den fastslår at områdene innenfor vollene i Gamlebyen samt Hankø- og Vikane-området skal defineres som typiske turiststeder. Punktum.

Må stenge til sommeren

25. mars skal bystyret ta den endelige avgjørelsen. Deretter skal den nye forskriften bare sendes over til Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) for stadfesting og kunngjøring – og så er det slutt. Seniorrådgiver Cathrine Lied Meyer hos Statsforvalteren kan opplyse at saksbehandlingstiden i slike saker vanligvis er rundt tre måneder.

Dermed er det sannsynligvis slutt på åpne dører på søndager i slutten av juni.

Forskriften som stanser søndagens handleturer på Gressvik og Ørebekk, er nemlig ganske sikkert garantert flertall ettersom politikerflertallet allerede i 2019 varslet at de ville ha full gjennomgang av forskriften. Det var også et løfte i den forrige valgkampen fra Ap.

– Jeg tror ikke det vil være særlig tvil om flertallet, nei. Jeg tror de fleste er enige om at det ikke har noen hensikt å ha søndagsåpent på Ørebekk og Gressvik av turisthensyn, sier Nygård.

Åpnet butikkene i 2018

Forskriften politikerne nå kommer til å endre har vært der siden 1999, men det har vært først de tre siste årene at butikkene i området har brukt muligheten og åpnet dørene.

Det startet med at Rema 1000-butikken i Ålekilen bygde sin egen lille Brustad-bu og åpnet denne for første gang på søndag i mars 2018. Dette hadde ikke noe med den nevnte forskriften å gjøre: Alle dagligvarebutikker som er mindre enn 100 kvadratmeter kan holde søndagsåpent.

FAKTA: Dette er forskriften som gjør Gressvik til turiststed

Det er en lokal forskrift fra 1999 som gir både Kiwi på Ørebekk samt Rema 1000 og Kiwi på Ålekilene muligheten til å holde søndagsåpent.

Etter søknad fra kommunen bestemte fylkesmannen den gang at «områdene vest og syd for Ørebekk/Gressvik i kommunedel Onsøy i Fredrikstad kommune skal regnes som typisk turiststed og således være unntatt fra de alminnelige åpningstidene fastsatt i åpningstidsloven».

Det ble trukket en rett linje vestover fra eiendommen Ørebekk Vestre og ut til kysten. Denne linjen endre ved innløpet til Elingårdskilen, rett nord for Hankø.

Det betyr at steder som Lervik og Engelsviken ikke regnes som et turiststed. Ålekilen og Ørebekk, derimot, sklir fint inn i forskriften som et typisk turiststed.

Og Rema-innehaver Leif Erik Andersen kunne ha spart seg byggingen av Brustad-bu:

Allerede måneden etter, åpnet Kiwi i Vestkilen for første gang dørene på en søndag – og her åpnet de hele butikken. Kiwi og kommunen var nemlig enige om forskriften er klar på at butikken ligger på et typisk turiststed.

I mai samme år, fulgte Rema 1000 etter og åpnet hele butikken på søndager. Etter en stund, åpnet også Kiwi på Ørebekk dørene på søndag. I april 2020 fulgte også Extra på Ørebekk og Extra på Gressvik torv etter og gjorde som de fleste konkurrentene i området.

I det sentrale Gressvik-området er det bare Rema 1000 på Ørebekk som har valgt å holde stengt på søndager.

Vil ha Vikane som turiststed

Joker Vikane har også muligheten. Nettopp Vikane- og Hankø-området vil ordføreren beholde som typisk turiststed.

– Så får vi se hva Statsforvalteren sier om dette er stedet utenfor Gamlebyen det er hensiktsmessig å definere på denne måten, sier Nygård.

– Hvorfor bare Vikane? Hvorfor ikke Engelsviken, for eksempel?

– Det handler om at det i Vikane og Hankø er omtrent like mange hytter som husstander. I Engelsviken er det stort sett lokalbefolkningen som holder liv i butikken. Den type fakta er viktig å legge til grunn når slike steder skal pekes ut, sier Nygård.

Kommentarer til denne saken