Gå til sidens hovedinnhold

Nå må vi ta skolelei ungdom på alvor og gi dem læreplass

Artikkelen er over 1 år gammel

Fagforbundets ungdomstillitsvalgt: – Nå er det på tide å ta innover seg at det er et samfunnsproblem at ungdom ikke får fullført utdanningen sin.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Skal man gi ungdom som er skolelei en hjelpende hånd, så må vi forstå at alle sitt mål er å kunne finne seg en jobb å kunne utfolde sine liv som de ønsker. Da vil rett til læreplass gi 8000 ungdommer en verdig og oppløftende start i arbeidslivet.

Frafallet i videregående er fortsatt altfor høyt, kjønnsforskjellene i skoleprestasjoner er økende og antall som ikke får seg læreplass er nå på 8000 elever i året. Nå er det på tide å ta innover seg at det er et samfunnsproblem at ungdom ikke får fullført utdanningen sin.

Innen 2030 vil vi mangle 150.000 fagarbeidere, skal vi klare å ha en velferdsstat med nok ansatte og fornuftig bruk at ressurser, må vi allerede nå ha en stor satsning for å få ungdom til å velge yrkesfag, men ikke minst gi dem muligheten til å fullføre yrkesfag.

Siden 1994 har alle elever rett på videregående opplæring, da er det påfallende at man likevel ikke har rett til å kunne fullføre den utdanningen man har startet på. Løsningen til fylkeskommune har vært å gi elevene mulighet til å allmenn påbygning, slik at de kan gå veien videre til høyere utdanning. Den løsningen kan sikker være fin for noen. Men da tar man ikke inn over seg at mange er skolelei og ikke ønsker å fortsette med ett skoleår fylt av teori.

Nå må vi ta ungdom på alvor og gi dem læreplass!

Kommentarer til denne saken