Dette er hentet fra overordnet del av den nye læreplanen: ”Skolen skal bidra til at elevene utvikler vilje til å ta vare på miljøet.”

Dette er også hentet fra overordnet del av den nye læreplanen: ”Skolen skal bidra til at elevene blir nysgjerrige og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tenkning og handler med etisk bevissthet.”

På fredag gav jeg flere av elevene mine en grundig innføring i det nye kildesorteringssystemet her på skolen som vi er så stolte av. Og denne uken, altså uken etter planlegger vi et undervisningsopplegg med NRK-dokumentaren der Andreas Wahl som programleder for folkeopplysningen legger ut om hvor forbannet bortkastet det hele er.

Er dette greit?

Nå må dere nesten bestemme dere. Skal vi drite i hele miljøgreiene, eller ikke? Er det noe vi bare pynter oss med, på samme måte som vi lærere later som vi er helt enig i at vi skal endre alt av gammel praksis når det blir innført nye læreplaner og pedagogiske modeller, men i praksis gjør alt vi kan for å fortsette i den samme gamle tralten?

Hadde jeg ikke vært en stresset alenemor og lærer som hadde mer enn nok med å finne tid til å skrive et enkelt lite leserinnlegg, skulle jeg tatt med all plastsøpla mi til Oslo og dumpa den utenfor stortinget i protest! Jeg skulle taklet dette på en mer fransk, italiensk eller nord-afrikansk måte. Men det har jeg ikke tid til. Jeg er alt for opptatt med å lære ungdommene våre vilje til å ta vare på miljøet og samtidig passe på at de blir nysgjerrige og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tenkning og handler med etisk bevissthet.

Dette for at de både skal lære hvor viktig det er å skylle, brette og stappe, og samtidig bli opplyste individer som finner ut at mesteparten av det de så møysommelig har sortert, i tro om at det blir til ulike materialer, blir kjørt til Tyskland og brent.

Er det bare jeg som syntes dette er idiotisk? Ikke bare litt idiotisk, men hvis det fantes en pris i idioti så måtte den gå til de som evner å bruke både penger, ressurser, holdningskampanjer og nasjonale sertifiseringer på å få et helt folk til å kildesortere. For ja! Vi er jo også en miljøfyrtårnskole, så klart. Det er faktisk et mål at hele kommunen skal bli miljøfyrtårnsertifisert. Smak på det fine ordet; Miljøfyrtårnsertifisert! For det har han Jon-Ivar sagt, ordføreren vår.

Vi i Fredrikstad kildesorterer, for det er dette som er å ta vare på miljøet i dag. Det er det vi blir lært opp til. Vi smiler av tilfredshet når vi slipper det tomme yoghurtbegert ned i riktig beholder. Klapper oss selv på skuldra. Slik at noen kan kjøre dette til Tyskland og brenne det!!!

Det burde være ulovlig. Det burde være ulovlig å få et helt folk til å tro at plasten som blir sortert, blir gjenvunnet, når den blir sendt til Tyskland og brent. Det er det datteren min på 10 år sier. Og jeg er enig.

Hvor er de kloke voksne? De som sørger for at det blir bygget gode anlegg slik at plasten vår blir gjenvunnet her i Norge? Vi mangler jo både arbeidsplasser, og vi skal satse på et grønt skifte. Jeg vil ikke ha voksne som sier en ting, og gjør det motsatte, til å styre landet mitt.

Hva med selve samfunnskontrakten? Den kontrakten vi har som sier at ”greit, hvis dere sier at dette er bra og viktig for oss, så stoler vi på at dette er bra og viktig for oss, og gjør som dere sier”. Da må dere, dere som styrer skuta og har sagt at vi skal delta i å endre kursen, at vi skal være en del av løsningen, ikke problemet, da må også dere gjøre jobben deres. Da må dere gjøre dere fortjent til den tilliten vi kildesorterende, pliktoppfyllende og tillitsfulle samfunnsborgere gjør, der vi står og skyller og stapper og bretter. Ellers får dere si det som det er. Det er ikke noe vits. Bare drit i det, vi sender det til Tyskland og brenner det uansett.

Ikke gjør Atle Antonsen til latter, der han står og hisser seg opp i en holdningskampanje og sier: «Det er klart vi har et system». Ja, vi har et system. Et system som heter idioti. Det er et hån mot de mange konene i de tusen hjem, som står og argumenterer for dette systemet og sier til den litt mer pragmatiske bedre halvdelen sin; ”Jo, det er klart det nytter. Det er viktig!”. For ja, det er sant; I følge NRK viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Grønt Punkt Norge at kvinner er langt flinkere til å kildesortere enn menn.

Det eneste det burde stå idiot foran er kildesorteringssystemet, det burde vært idiotsikkert. Det burde ikke vært for spesielt interesserte som har tid til å stå analysere en potetgullpose, for å finne ut om det som ser ut som aluminium kanskje egentlig er plast. Det burde være så idiotisk enkelt at selv en stortingspolitiker klarte å hive rett avfall i rett beholder. Ja, denne syrligheten kommer fra det sinnet som ligger bak det sviket jeg føler det er ovenfor oss, befolkningen, ovenfor ungdommene som trenger gode, konsekvente rollemodeller, men får det motsatte.

Hva skal vi si da, når de små som fortsatt tror at voksne er voksne, spør hvorfor vi ikke tok grep? Vi kan ikke si at vi ikke satt på kunnskapen om hva som måtte gjøres, for det gjør vi. Vi kan jo for eksempel si: ”Sorry altså, neste generasjon, det ble bare så mye på en gang. Vi skulle holde styr på hvem Trond Giske hadde prøvd å kline med når, og alt det der, også ble det bare ikke tid til alt sammen. Fremtidig livsgrunnlag og sånt kom litt i annen rekke.

Men seriøst! Skjerp dere. Vi fortjener bedre!