Amarone – disse rødvinene som er litt søte og med høy alkoholvarme, og det er en vin vi trykker hardt til hjertet. Santa Sofia, som er navnet på vinhuset er lite, men kvalitetsbevisst. De har røtter tilbake til 1811, og siden 1967 har det vært ledet av Giancarlo Begnoni. Vel, det skal sies at selv om han fortsatt er sjef i kjelleren, så gir han stadig sønnen sin mer ansvar.

Azienda Agricola Santa Sofia og familien Begnoni holder til på historisk grunn i landsbyen Pedemonte, midt i det klassiske Valpolicella Classico-området. Kjellerne ligger vegg i vegg med majestetiske Villa Serego, bedre kjent som Santa Sofia-slottet, et praktbygg som ble påbegynt allerede i 1560. Det var adelsmannen Marcantonio Serego som engasjerte arkitektgeniet Andrea Palladio til å tegne en gedigen villa på eiendommen sin i Valpolicella. Flere av Palladios bygninger er i dag på verdensarvlisten til UNESCO.

Produktinformasjon:

Navn: Santa Sofia Amarone della Valpolicella Classico 2017

Metode: druene tørkes inntil seks mnd før pressing og gjæring. Modnes 48 mnd på fat og 8-12 mnd på flaske.

Varenummer: 790501

Alkoholprosent: 15

Syre pr liter: 5,7

Sukker pr liter: 6

Pris: 375

De kjøper druer fra vinbøndene i området, og de fleste av dem har vært samarbeidspartnere i en årrekke. Under produksjon legges det stor vekt på skånsom pressing og kald fermentering. Dette for å fremme de fine aromaene i vinene. Det må også nevnes at de har tatt fullstendig avstand fra kjemisk og mekanisk stabilisering. Dagens vin er laget på druetypene Corvina (65 %), Rondinella (25 %) og Molinara (10 %). Etter de er innhøstet tørkes druene i inntil seks måneder. Deretter lagres de 48 måneder på fat og deretter 8–12 måneder på flakse før salg.

Vinen har en majestetisk, mursteinsrød farge. Den rett og slett leker seg i glasset. På nese er denne virkelig en flott opplevelse. Inngang av mørke, tørkede frukter og krydder. Av bær og frukter er det mørke plommer og bjørnebær som står i fokus. Etter hvert som den åpner seg opp kjenner man tobakk og lær, og søtlige vaniljetoner. I munnen er den silkemyk og fyldig. Den oppleves sødmefull av bær, vanilje og sjokolade. Etter litt tid kommer det frem nydelige toner av tre, te og litt jordlige toner.

Absolutt en flott vin som fortjener den oppmerksomheten den kan få.