Denne våren lanserer Bypakke Nedre Glomma kampanjen Pant den gamle hjelmen din.

– Den tanken hadde egentlig aldri slått meg før. Jeg har selv en hjelm som faktisk er mye eldre enn sju år, og jeg trodde den var like bra som før – men så feil kan man ta, forteller Jostein Haug, daglig leder i Bypakke Nedre Glomma, til Fredriksstad Blad.

– Hjelm er ferskvare

I et samarbeid med en rekke lokale sykkelforhandlere, skal nå Bypakke Nedre Glomma gi deg muligheten til å kunne få noe igjen for gammelt utstyr.

Dersom du har en sykkelhjelm du ønsker å pante, tilbyr de deg 200 kroner i pant – dersom du går til innkjøp av en ny hjelm.

– Det er sikkert mange som tenker at disse hjelmene varer evig, og sykkelhjelmer er noe som ofte kan gå i arv og bli solgt på loppemarked – men med sikkerheten tatt i betraktning, bør ikke hjelmene være en del av arvegodset, fortsetter Haug.

Også sykkelhjelmer blir utsatt for slitasje. Det er noe som ofte kan bli slengt rundt, uten at man tenker konsekvenser.

– En sykkelhjelm vil ikke tåle alt. Selv om den kan se like hel ut ved første øyekast, kan det være små sprekker som gjør at effekten ikke er like bra, forklarer Haug.

Sjekk utstyret ditt

Denne kampanjen varer i første omgang frem til 30. juni, og Haug oppfordrer alle syklister til å ta en ekstra sjekk av utstyret sitt.

– Man må huske at det er viktig at man tar den lille sjekken, også av hjelmen. Vi har en mistanke om at sykkelhjelmen ikke er det første man tenker på når det kommer til sykkelutstyr, sier Haug.

– Hjelm er viktig for syklister, og i denne Bypakke-sammenhengen har vi en null visjon hvor vi jobber mot å ikke ha noen hardt skadde eller drepte i trafikken, legger han til.

Ifølge Trygg Trafikk er opp mot 80 prosent av alvorlige skader som syklister opplever, på grunn av smell og støt mot hodet. Bruk av sykkelhjelm er dermed den beste beskyttelsen du har som syklist, skriver Bypakke Nedre Glomma i en pressemelding.

Videre i pressemeldingen står det at sykkelhjelmen er støtdempende, beskytter kritisk viktige deler av hodet og gir beskyttelse med langvarige skader og langsiktige konsekvenser. Både hodeskader og skader i ansiktet kan avverges med hjelm dersom uhellet skulle være ute

– Selv om vi sponser panten med 200 kroner per hjelm, så er vi absolutt interessert i at de som er i tvil om sitt eget utstyr tar en sjekk hos en av sykkelleverandørene. Det er viktig at hjelmen er i god nok fatning, sier Haug til slutt.

Hos disse sykkelforhandlerne får du tilbudet:

  • Pedalen sykkelverksted
  • XXL Fredrikstad og Tunejordet
  • Intersport Dikeveien og Torvbyen
  • Sykkelstasjonen.no (ved fv. 109)
  • Sykkellykke på Sellebakk
  • Gaarder sykkelsport i Fredrikstad