Gå til sidens hovedinnhold

Nå eller aldri for nye idrettsanlegg

Artikkelen er over 2 år gammel

– Et samarbeid med Østfold fylkeskommune NÅ vil gi Sarpsborg og Fredrikstad til sammen 16.000 nye kvadratmeter idrettsanlegg, skriver ledere for idrettsråd og idrettskrets.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Idretten ser frem mot et anleggsløft i Sarpsborg og Fredrikstad! Nå i mai/juni skal kommunene Fredrikstad og Sarpsborg ta stilling til om de ønsker et interkommunalt samarbeid. Dette samarbeidet har kommet på banen i forbindelse med fylkeskommunens skolebruksplan hvor det skal bygges skoler og idrettsanlegg, og fylket har ønske om også å få med idrettens behov i tillegg til skolens behov ved utbyggingene.

Dette krever imidlertid at Sarpsborg og Fredrikstad kommune sier ja til et samarbeid. Et samarbeid som vil gi innbyggerne en ny stor flerbrukshall tilrettelagt for friidrett med innebandybane på Greåker. Fredrikstad kan få en ny flerbrukshall (eliteseriearena for ballspill med basishall). Sarpsborg idrettsråd, Fredrikstad idrettsråd og Østfold idrettskrets anser denne mulighet til å være enestående, og med et Viken ventende kan det bli mange år til neste mulighet dukker opp.

Dette får kommunene med og uten samarbeid:

Sarpsborg uten samarbeid:

Enkel flerbrukshall ca. 4500 m² som inneholder:

– 1 håndballbane
– 2 aktivitetssaler
– 1 spinningsal
– 1 styrkerom
Ingen kostnad for kommunen

Sarpsborg med samarbeid:

Friidrettshall på ca. 7300 m² bta. som inneholder:

▪ Komplett friidrettshall
▪ 200 m løpebane
▪ 60 m sprintbane
▪ 700 tilskuerplasser
▪ En bane for innebandy/håndball + ballspill som volleyball/badminton/tennis
Investeringskostnad pr. kommune: 11,3 mill. + minst 5 % av totale driftskostnader.

Fredrikstad uten samarbeid:

Flerbrukshall på ca. 7300 m² som inneholder:

– 3 håndball/ballspill flater
– Fitnessrom
– Styrkerom
– Klatrevegg
– Sosialt rom
Ingen kostnad for kommunen.

Fredrikstad med samarbeid:

Flerbrukshall på 8700 m² bta. som inneholder:

▪ Komplett matcharena for div. ballspill.
▪ 2000 tilskuerplasser. ▪
2 håndball-/innebandyflater + ballspill som volleyball/badminton/tennis
▪ Komplett basishall
▪ Kampsportsaler
▪ Dansesal/fitnessrom
▪ Styrkerom
▪ Klatre- og buldrevegg
▪ Sosialt rom
Investeringskostnad pr. kommune: 11,3 mill. +minst 5 % av totale driftskostnader.

Total investeringskostnad for de to anleggene blir således ca. 22,6 mill. pr. kommune.

Østfold har, sammen med Oslo, landets laveste tetthet av idrettsanlegg pr. 1000 innbyggere. Behovet for idrettsfasiliteter i disse to bykommunene er stor. En etablering av to interkommunale idrettsanlegg vil gi kommunene nye idrettsarealer på til sammen 16 000 m² bta. og således gi regionens innbyggere vesentlig bedre tilgang til idrettsanlegg enn tilfellet er i dag. Sjansen er her nå til å løfte anleggsdekningen vekk fra bunnplasseringen.

Vi anmoder om at kommunepolitikerne om å gå for et interkommunalt samarbeid med Østfold fylkeskommune om disse anleggene. Dette vil bidra til å aktivisere også den kommende befolkningsveksten som er ventet i begge byer. Østfold fylkeskommune har gjennom de siste månedene finregnet på hva driftskostnadene rundt hallene vil bli. Vi velger å være optimistiske og tallene presenteres kommunene i mai før bystyrene tar en endelig beslutning i mai/juni.

Idrettens visjon er idrett for alle, vi arbeider for å inkludere flere i idrett og fysisk aktivitet i fremtiden. Vi har tro på at dette samarbeidet vil bidra til å beholde flere i idretten lenger, rekruttere nye personer og bedre folkehelsa til nye målgrupper. Med et slikt samarbeid får man til vesentlig mer enn hva hver enkelt kommune kan klare alene.

På vegne av en presset idrettsbevegelse appellerer vi derfor våre kommunepolitikere om å si ja til et interkommunalt samarbeid. Det er nå eller aldri!

Les også

Oppretthold fremdriften for Arena Fredrikstad, idrettshall og ny Frederik II

Kommentarer til denne saken