Nå blir operaen også formelt eid av haldenserne

BLIR ET AKSJESELSKAP: Opera Østfold blir fra 1. januar 2020 et aksjeselskap, hvor Viken og Halden kommune eier hver sin halvdel. Her fra årets oppsetning av Il Trovatore.

BLIR ET AKSJESELSKAP: Opera Østfold blir fra 1. januar 2020 et aksjeselskap, hvor Viken og Halden kommune eier hver sin halvdel. Her fra årets oppsetning av Il Trovatore. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra 1. januar 2020 blir Opera Østfold eid av Viken og Halden kommune som et aksjeselskap, med like store andeler hver. Operasjef Pål Scott Hagen mener at de blir styrket med eierskap i Halden.

DEL

(Halden Arbeiderblad) Haldenserne viser at de er stolte av operaen som finner sted på Fredriksten festning hvert andre år. Ved nyttår skal eierskapet formaliseres.

Godt innkjørt organisasjon

Hagen legger ikke skjul på at etableringen av storfylket Viken er en faktor i denne endringen, og at de ved å etablere et AS med Halden kommune som medeier blir enda sterkere knyttet til byen.

- Dette har vært en gradvis og naturlig prosess fra 2005 og frem til i dag. Vi startet prosjektbasert den gang, og i dag er vi en godt innkjørt organisasjon som er forankret i fylkesplanen, sier Hagen.

Fra 2020 kommer de til å bli organisert likt som alle andre kulturinstitusjoner i landet forøvrig, der de fleste enten er et AS eller en stiftelse.

- Vi kunne fint ha blitt i Viken, og sikkert videreført det gode samarbeidet med fylkeskommunen. Det ville vært rart hvis det skulle endre seg dramatisk, men dette er en veldig god løsning for oss, forteller han.

Godt forhold til fylkeskommunen

Årets oppsetning av Il Trovatore er et bevis på at organisasjonen står stødig. Hans mål var å selge 70 prosent av billettene, og landet på 68 prosent da siste billett ble solgt.

Det utfordrende været skal nok få skylda for å ikke utfylle potensialet i de resterende prosentene.

- Vi lander på null, og etter budsjett. Verken overskudd eller underskudd, forteller Hagen.

Operasjef Pål Scott Hagen: - Det er risikosport å drive med dette

Nå som de har bygget seg opp organisatoriske muskler og står på egne stødige bein, er det ikke unaturlig å "flytte hjemmefra". Men de har i så måte hatt en god oppvekst.

- Jeg presiserer gjerne at vi har, og har hatt, et meget godt forhold til fylkeskommunen. Vi hadde ikke vært der vi er i dag, var det ikke for den forankringen der, forklarer han.

Samlokalisering med Blåseensemblet

I fjor høst inngikk Opera Østfold en samarbeidsavtale med Blåseensemblet. Et samarbeid som Scott Hagen mener kan gjøre Halden ytterligere styrket som en by for klassisk musikk.

- Samarbeidet med Det Norske Blåseensemble gjør at Opera Østfold har fått status som regionopera. Vi håper at denne satsingen vil utløse økte statlige tildelinger som gjør at vi kan utvikle oss ytterligere.

Han har også tanker om hvordan et nytt hus for Blåseensemblet kan bli en samlokalisering for begge de klassiske musikkinstitusjonene i Halden.

Scott Hagen var også med på prosessen med å legge ned Forsvarets Distriktsmusikkorps, for så å opprette Det norske Blåseensemblet i 2003. Med andre ord har han erfaring med å omstille en større kunstnerisk virksomhet.

- Det var mer dramatiske omstendigheter den gang, så jeg skal ikke blande sammen de prosessene for mye. Men det det er klart at jeg har et blikk mot hvordan det gikk. Blåseensemblet kom styrket ut av den prosessen etter min mening.

Allianser

Allianser blir også et tema for operaen til høsten, da de skal samarbeide med Sarpsborg kommune om å holde en konsert i Sarpsborg kirke.

- Temaet for konserten blir allianser, med utgangspunkt i at Olav den hellige i sin tid giftet seg med svenske Astrid Olofsdatter, og våre solister under konserten er nordiske, forteller Hagen.

Men den viktigste alliansen for operaen dette året er den som skjer ved nyttår.

Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken