Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det strupesang i Fredrikstad

Strupesang og populærmusikk fra 1800-tallet på Trad Session.

Innsendt

Fredag 16. oktober inviterer Trad Session, Fredrikstads forum for folkemusikk, til en konsert på St. Croix-huset der Østfolds egne musikktradisjoner har en sentral plass.

Konserten holdes i forbindelse med en kurshelg på Solhaug i Onsøy i regi av Østfold Musikkråd, og det er kursinstruktørene som skal innta scenen i husets storsal.

Ånon Egeland er en av Norges mest særegne felespillere, og har i kraft av sin posisjon som høyskolelektor ved Instituttet for Folkemusikk og Folkekultur i Telemark hatt stor innflytelse på en hel generasjon av unge folkemusikkutøvere. Han er vinner av både Spellemannprisen og Folkelarmprisen (sammen med Mikael Marin) og har vært en viktig pådriver i den økende interessen for musikktradisjonene i Aust-Agder og grensetraktene, inkl. Østfold.

Å kalle sangeren Elfi Sverdrup mangfoldig er en sterk underdrivelse. I tillegg til å ha et stort repertoar av folkeviser fra sitt hjemlige Vestfold, behersker hun sangteknikker fra bl.a. joik, strupesang og inuittisk sangtradisjon. I tillegg til å være en ettertraktet sceneartist er Elfi en av landets fremste smykkekunstner.

Kvelden byr også på lanseringen av et musikkhefte som presenterer lokal folkemusikk fra arkivene for et bredere publikum. «Dansemelodier og viser fra gamle østfoldsk notemanuskripter» er utgitt av Østfold Musikkråd og inneholder melodier og viser fra tre forskjellige notehefter fra tidlig 1800-tallet, tilrettelagt og arrangert av Ånon Egeland. Dette er østfoldsk populærmusikk fra en svunnen tid. Smakebiter fra heftet blir å høre under konserten!

Opprinnelig var det planlagt dans, men det satte dessverre koronarestriksjoner en stopper for. Men «session» kan det bli!

Noen av byens og distriktets folkemusikanter møtes – med tilhørende korona-avstand – til uformell og improvisert samspill etter konserten.

Trad Session er et samarbeid mellom Østfold Musikkråd og St. Croix-huset og er støttet av Norsk kulturråd.

PS! Strupesang, eller overtonesang, er en sangteknikk som utføres ved å dra en lang mørk tone fra langt ned i strupen. Over denne tonnen kommer andre, lysere toner, ved at strupesangeren setter tungen i ulike stillinger i munnen. Strupesang forekommer i musikktradisjoner spredt rundt i hele verden, men i hovedsak hos tuvinere, mongolene, tibetanske munker, inuitter, samer og basjkirer.

Kommentarer til denne saken