– Dette skal være åpent og gratis for alle. Vi bestemte oss på tirsdag, sier Trond «Kurte» Andreassen i Rolvsøy idrettsforening.

Han og Fredrik Raae, leder av idrettsklubben, hadde lenge snakket om å åpne klubbens klubbhus som fritidsklubb da kultur- og miljøutvalgsleder Erik Skauen (MDG) ringte for to uker siden – og spurte om det var noen muligheter for å gjøre akkurat det.

Stanset arbeidet

Da hadde ildsjeler arbeidet for et fritidstilbud på Rolvsøy i flere år. Blant annet tok nettopp Raae et initiativ i 2019 for å få på plass et tilbud. Etter å ha fått tilsagn fra kommunen om 500.000 i tilskudd, startet han og Hauge lokalsamfunnsutvalg jakten på et passende sted – og blinket seg ut lokaler i Rolvsøy rådhus.

Her var det imidlertid uaktuelt for kommunen å ha noe fritidsklubbtilbud, og høsten 2021 kunne kommunedirektøren melde at arbeidet med å etablere fritidsklubb var stanset – og at pengene kanskje burde brukes på noe annet.

Et siste forsøk

Men pengene står der fremdeles og for to uker siden bestemte altså Erik Skauen seg for å gjøre et siste forsøk hos idrettsforeningen.

– Jeg tenkte at dersom vi slipper dette nå, blir det ingen ting. Hvis vi ikke får til noe nå, blir nok pengene brukt til andre ting, sier Skauen.

Andreassen og Raae brukte omtrent en uke på å bestemme seg for å si ja. Nå planlegger de et tilbud til Rolvsøys unge mellom 13 og 18 år.

– Vi har ofte snakket om å åpne klubbhuset vårt, og spesielt etter at det ble klart at lokalsamfunnsutvalget trakk seg ut. Det har vært lite brukt. Og så er det sånn på Rolvsøy at vi alltid ser på muligheten for å svare ja før vi sier nei, sier Andreassen.

Han kan opplyse at klubben har kommet frem til at den ikke klarer å holde åpent tre-fire dager i uka, men de vil prøve seg med et tilbud én gang i uka.

Starter til høsten

Siden klubbhuset akkurat nå er i ferd med å få nytt kjøkken, blir det ikke noen åpning før høsten 2022.

– Så da har vi god til å planlegge, sier Andreassen.

Planen er et fritidstilbud der de unge blant annet får tilbud om gaming.

– Vi må ha en projektor til i tillegg til den vi har fra før. Vi trenger også noen pc-skjermer, Nintendo, Playstation og slike ting. Etter hvert må ha noen som kan lage litt mat. Kanskje skal vi ha noen temaer på menyen innimellom, sier Andreassen.

Han antyder at klubben må ansette en person som kan drive tilbudet, men ellers kommer mye til å være basert på frivillighet. Han er ikke et øyeblikk urolig for at det ikke skal være nok engasjement i idrettsmiljøet til å få det til.

– Ikke en vanlig idrettsklubb

– Det sterke samfunnsengasjementet er noe av det flotte med Rolvsøy. Vi er ikke bare en vanlig idrettsklubb. Jeg tror slikt som dette vil bli litt av det å drive idrettsforeninger fremover: Vi må se litt utenfor aktiviteten vi holder på med. Behovet for å møtes har jo aldri vært større enn nå etter pandemien, sier Andreassen.

I neste ukes møte i kultur- og miljøutvalget bevilger trolig politikerne 250.000 kroner for å få tilbudet på plass.

– Hvor langt kommer dere med det?

– Vi greier iallfall å få på plass en del ting. Den største investeringen kommer jo når vi skal begynne å kjøpe inn ting, sier Andreassen.

Resten av den opprinnelige summen på 500.000 kroner foreslår utvalgsleder Skauen å sette av til Østsiden bibliotek for å gjøre biblioteket i stand til å ha en kveldsåpen dag i uka samt mer leksehjelptilbud med mat til barn og unge i området.