Da turister fra De Arabiske Emirater ble observert i Fredrikstad sentrum mandag, laget Fredrikstadsavisa en Facebook-post. «En del av våre "nye landsmenn" preget bybildet» skrev de, og la ut et bilde av turistene som samlet seg til bønn under gangbrua til Kråkerøy.

Dette fikk flere til å reagere. Bildet fikk mange svært krasse kommentarer.

Fredrikstadavisa oppdaterte i kommentarfeltet etter kort tid at bildet var ment som en «ren observasjon-sak» og at det var dumt å kalle de «nye landsmenn».

En person valgte å dele Fredrikstadavisas post, med teksten «Midt i byen min Fredrikstad. Muslimj***ene har bønnetid!». Denne posten fikk flere støttende kommentarer, før den ble slettet fra vedkommendes profil.

– Det er greit

– Hva folk gjør videre med en sak kan jeg gjøre lite med. Det jeg kan styre er det som foregår under Fredrikstadavisas side. Der har det foregått en religionsdebatt. Går noen over streken så tar jeg det bort, sier Tobben Sønstrød, redaktør i Fredrikstadavisa, til FB.

– Er det greit med alle kommentarene som har havnet under Fredrikstadavisas innlegg?

– Ja, det er greit. Jeg syns den debatten forteller sin historie om folk. Debatten kan inn til en viss grad leve sitt eget liv dersom grensen går der jeg har sagt, sier redaktøren som synes det er interessant å høre hva folk mener.

Ble kontaktet av politiet

Yousef Assidiq, medgrunnlegger av JustUnity, har også delt innlegget på sin Facebook-side.

– Politiet tok kontakt med meg etter jeg la det ut, og det virker som de vil følge opp saken. Det er ikke så rart med tanke på hvordan dette fremstår, sier Assidiq til FB.

JustUnity er en gruppe som jobber mot voldelig islamisme og høyreekstremisme. Geir Lippestad er styreleder. 

Assidiq opplevde selv en alvorlig hendelse i 2009.

– I 2009 ble jeg nesten påkjørt av en bil som kjørte etter meg når jeg skulle hjem fra jobb. Jeg hoppet av sykkelen, og sykkelen knuste under bilen. Jeg fikk flashback etter kommentarene, det var litt kjent, sier han og sikter til kommentarene som oppfordrer til å kjøre over muslimene i bønn.

– Dette er holdninger som ikke veldig mange deler, men jeg er ikke overrasket over uttalelsene og gruppene som finnes på Facebook.

Tar avstand

David Tehrani (48), Bystyre – og formannskapspolitier for Arbeiderpartiet, ønsker ikke å kommentere saken spesifikt.

– Jeg tar avstand fra netthets mot uansett hvem det rammer. Ut over det har jeg ingen kommentarer.

Fredriksstad Blad har forsøkt å komme i kontakt med politiet angående saken tirsdag ettermiddag - uten hell.