Det sier Sarah. Hun er 25 år, har tatoveringer, hettegenser og et stort smil. For det tungsinnet som har preget henne i alle år, er mye mindre påtrengende nå.

Siden mai i fjor har Sarah benyttet seg av kommunens tilbud om musikkterapi.

Tiltaket gis gjennom virksomhet Friskliv og mestring på Helsehuset og retter seg mot personer som sliter med rus og har psykiske helseproblemer.

Les også: Slutt på musikkterapi for eldre

Ingen trang til å ruse seg

– Jeg får så mye ut av musikkterapien. Det letter så mye inni meg, forteller Sarah.
– Jeg synes alle burde hatt en musikkterapeut, jeg! Det er helt utrolig hvordan trykket i hodet forsvinner etter at jeg har vært her. Jeg har det morsomt, jeg føler at jeg har hatt en bra dag.

Og det er ingen selvfølge for Sarah. Mange dager har vært mørke.

Hun har bipolar lidelse, noe som gjør at humøret svinger mye mer enn hos andre. Hun har drevet med selvskading og hatt syke foreldre. I fire år var hun avhengig av hasj.

– Men nå ruser jeg meg ikke. Jeg har verken lyst til å ruse meg eller gråte, sier hun og tilføyer:
– Når jeg går ut herfra, skinner solen, uansett vær. Jeg kjenner at livet er ganske så bra, smiler hun.

Les også: Når musikk blir medisin

Vekker minner

Daniel Løset Kristiansen er Sarahs musikkterapeut og den første som ble ansatt i prosjektet etter nyttår i 2014.

Kompetansesenter rus, region øst støtter 60 prosent av stillingen, som er videreført og utvidet i år. Nå er også Joachim Huby ansatt som musikkterapeut. De to jobber med både ungdommer og voksne i Fredrikstad kommune.

– Musikkterapi skal ikke nødvendigvis grave opp alle problemer, men musikken blir en snarvei inn til en selv, forklarer Daniel Løset Kristiansen.

– Den vekker minner og følelser, om hvem man har vært og hvordan ting var. Musikk kan gi gode opplevelser, erfaringer og mestringsfølelse.

Les også: Skal glede barna på sykehuset

Delta eller lytte

14 personer var innom musikkterapien i fjor. Man kan selv velge om man vil synge, spille eller bare lytte til musikk. Musikkterapeutene lærer gjerne bort både toner, gitargrep og pianospill til dem som vil.
Terapien tilpasses brukerne og hva den enkelte har behov for.

– Musikk er jo tilgjengelig for alle, og noe alle har et forhold til, påpeker Kristiansen.
– Jo flere gode opplevelser brukerne får gjennom musikken, jo mer koblet av tankekjøret kan man bli. Musikken kan styrke opp om den endringen man er i for å klare å mestre livet.

Han understreker at musikkterapien bare er et supplement for annen behandling når det er nødvendig.
– Men det blir jo mye prek i annen behandling. Musikkterapien tilbyr noe nonverbalt. Vi snakker gjerne med brukerne, men vi trenger ikke hvis de ikke vil, sier Daniel Løset Kristiansen.

For Sarahs del har en blanding av sang og samtale fungert optimalt.
Hun forteller Kristiansen gjerne hvordan hun har hatt det og har det, men straks hun tar mikrofonen, er det tonene som taler.

– Musikk skaper trygghet. Jeg trodde den skulle hjelpe på rustrangen, men at den også har hjulpet på psyken, hadde jeg ikke sett for meg, sier 25-åringen.

Les også: Sunde til irritasjon