Fredrikstad-musikeren Simon Walther er tilbake med sin andre langspiller, etter den oppløftende debuten «Leave the Sinking Ship Behind» (hvis teksttema om synkende skip dukker opp også her).

«Byen brenner» er en mer forseggjort plate enn debuten, med kortere sanger, renere produksjon og nå med norske tekster.

Likevel fremstår den som mindre spennende enn debuten, mer strømlinjeformet og popaktig. Selv om Walther fortsatt viser at han har mye å by på så savner jeg noe av debutens genreoverraskelser.

Platens første singler, tittelsporet og «Blikk søker blikk», er stødige sanger og jeg er svak for den fengende og stemningsfulle «Bølger og vind».

Det er med andre ord flere fine låter her, men også en del på det jevne saker.

Jeg synes «Byen brenner» løfter seg igjen mot slutten, hvor Walther og samarbeidspartner Anders Eckeborn ser litt utover rammene og leverer up tempo-låten «Vi strammer båndene» og ikke minst «Mine små de sover nå» – hvor det plutselig sklir over i mørkt synth/industri-territorium.

«Byen brenner» er uansett et godt nummer to-album og Walther har ingen problemer med overføringen fra engelske til norske tekster – med et lydbilde som spenner fra akustisk pop til indierock.