Gå til sidens hovedinnhold

– Domkirkeflygelet er ikke til konsertbruk

Pianist og veteran Wenche Tuman Johnsen er krystallklar

Artikkelen er over 6 år gammel

– Bösendorferen i Domkirken har vært mishandlet lenge, og det er ikke noe konsertflygel, sier en nestor i Fredrikstad, Wenche Tuman Johnsen.

Hun er en av dem som har kommentert saken på Facebook etter at Alexander Hermansen la ut en lenke med henvisning til vår sak tirsdag.

 

Flygelsaken

  • Domkirken mister sitt aldrende flygel når aulaen skal nyåpe i september.
  • Kirken har ikke penger til innkjøp av en nytt flygel.

Da kunne vi berette at Domkirken ikke har penger til innkjøp av nytt flygel når Bibliotekets aula skal ha tilbake sitt aldrende flygel til nyåpningen i september. Det står nedfelt i en avtale mellom kommunen og kirken.

Velbrukt

 

Alexander Hermansen spilte på flygelet under regnbuemessen nylig, og sier:

– Jeg er en visesanger og ingen Lars Ove Andsnes. Men flygelet bærer preg av å være gammelt og velbrukt, og jeg spilte på det mens det sto i aulaen. Det er og var slitent på overflaten, og du hører at klangen ikke er bra, pluss at det mekanisk sett ikke er på topp.

  • Les også: Hjelper gjerne kommunen med flygel 

Intet konsertflygel

– Jeg liker Bösendorferen godt, for klangen i det flygelet mener jeg er bedre enn i et Steinway, etter min smak, sier Tuman Johnsen.

Hun forklarer: – Det er godt å spille på, og kan alltids brukes til kor og salmesang, men det er ikke et konsertflygel.

– Jeg spilte også på det i aulaen da den ble benyttet til svennebrevutdelinger. Den gangen sto det lagret i et lokale som ble fyrt opp, for deretter å bli kjølt ned igjen. Svingninger er ikke sunt for et flygel. I tillegg er gjentatte flyttinger heller ikke bra, mener Johnsen.

På kommunalt hold er det ikke avgjort hvor dypt man skal grave i pengesekken for å få orden på flygelet som er rundt 35 år gammelt. Fagmiljøet er enige om at Bösendorferen er et flygel på absolutt øverste hylle.

– Men i dag er det bare et instrument med svarte og hvite tangenter, og jeg mener aulaen fortjener noe langt bedre, sier den rutinerte musikeren.

Må tas hånd om

 

Steinar Haakenstad er utdannet musiker, og satt en periode som leder av Musikkinstrumentakademiet (MIA), først i Moss, deretter i Sarpsborg. Han er kulturpersonlighet i nabobyen – og Ap-politiker.

– Det er nok å se rundt deg i dag. Vedlikeholdet skyves på og skyves på og skyves på. Intet instrument er i den kategorien at det ikke er verdt å restaurere. Det handler om respekt for instrumentet, og både et Bösendorfer og et Steinway er av en slik klasse at det fortjener å få skinne. Jobben må settes bort til folk som kan dette som et fag, og dem er det ikke mange av. Jeg vil anslå at en restaurering fort kan komme opp i 300.000 kroner, og vil ta fire-fem arbeidsdager, sier sarpingen Haakenstad.

  • Les også: Savner flygel i toppklasse 

Kommentarer til denne saken