Orgelmesse i gudstjenesten

Liten messe: Tore Erik Mohn dirigerer den lille orgelmessen søndag.

Liten messe: Tore Erik Mohn dirigerer den lille orgelmessen søndag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Domkantor Tore Erik Mohn melder at Domkirken fortsetter sitt prosjekt. Søndag blir det liten orgelmesse.

DEL

– Vi vil gjerne fremføre komponerte messer i den vanlige søndagsgudstjenesten. Denne gang er det Ensemble Energico som fremfører Joseph Haydns lille mesterverk, «Kleine orgelmesse». Den har fått sitt navn på grunn av orgelets store rolle i duetten med sopransolisten i Benedictussatsen. Helga Johanne Størdal synger sopransoloen, forteller Mohn.

Han forteller videre at den opprinnelige tittelen til verket er «Missa brevis Sancti Joannis de Deo. Messen ble komponert i 1775 til en klosterorden i Eisenstadt, «barmhjertighetsbrødrene». Grunnleggeren av denne ordenen het Sankt Johannes von Gott. Derav navnet St. Joannis i messetittelen.

Messen er skrevet for to fiolinstemmer og basso continuo (cello og orgel) blandet kor og sopransolist. Ved siden av Størdal, medvirker Elizabeta Graovac, fiolin – Ketil Storheim, fiolin – Jan Ragnar Storheim, cello – Dan René Dahl, orgel og Mohn som dirigent.

Jon Albert Ihlebæk er søndagens prest, og på kirkekaffen skal Tormod Torp kåsere rundt Martin Luther – med vekt på overgangen fra munk til reformator.

Artikkeltags