Nå er Hanna von Bergen endelig plateklar

Etterlengtet: Om få dager er Hanna von Bergen ute med sitt første album. I slutten av august holder hun konsert på St. Croix-huset.Foto: Vilde Borse

Etterlengtet: Om få dager er Hanna von Bergen ute med sitt første album. I slutten av august holder hun konsert på St. Croix-huset.Foto: Vilde Borse

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I våres gjorde The Voice henne landskjent som «jenta med mbiraen». Nå er Hanna von Bergen (26) endelig klar med debutalbumet sitt.

DEL

Torsdag 6. august slipper hun «Slightly out of Key» – og det på tre formater samtidig: Digitalt, cd og vinyl.

Leken og finurlig

– Jeg har holdt på med denne innspillingen til og fra i nærmere tre år, så nå skal det bli godt å få den ut, smiler artisten som bor i Oslo men er oppvokst i Fredrikstad.

Finurlig og leken nordisk indiepop er Hannas egen beskrivelse av musikken hun snart skal dele med publikum.

Albumet består av åtte låter, alle skrevet av Hanna. De fleste av låtene ble til da hun som 19-åring reiste til Skottland mutters alene.

– Jeg skulle ut på eventyr, og da var det litt upraktisk å ha med seg et piano i bagasjen. I stedet arvet jeg pappas langt mer anvendelige mbira, som er et zimbabwisk instrument, ofte kalt tommelpiano. Siden har vi vært uatskillelige, forklarer hun.

Trangboddhet

I Skottland bodde Hanna på et vandrerhjem i fem måneder, med 17 jenter på rommet, hvilket åpnet for en viss improvisasjonskunst.

– Det ble vanskelig å finne aleneplasser, dermed skrev jeg låtene på de utroligste steder: Badet, toalettet, vaskerommet og bagasjerommet ...

Selv om mbiraen ligger langt fremme i lydbildet på albumet, er det også gitt rikelig plass til andre akustiske instrumenter som klarinett, cello, kontrabass og fiolin.

Bandet består av fem musikere, deriblant Jørgen Nordby Henriksen (perkusjon) fra Fredrikstad.

Tittelen på albumet, «Slightly out of Key», som direkte oversatt betyr «litt utenfor akkorden», gir en viss pekepinn på det tekstlige budskapet.

Spiller på St. Croix-huset

– Mange jobber så hardt for å skape harmoni og få alt perfekt, men nytter jo ikke. Jeg tror vi skal roe litt ned og ta tingene og dagene som de kommer. Livet er kanskje best når det er litt «på skeive», konkluderer Hanna von Bergen.

7. august legger hun og bandet ut på turné. Første spillested er House of Foundation i Moss.

Lørdag 29. august kan Hanna von Bergens mbira og særpregede jazzvokal oppleves på St. Croix-huset i Fredrikstad.

– Jeg gleder meg veldig, det blir som å komme hjem. I oppveksten bodde jeg nesten på St. Croix-huset, innrømmer hun.

Artikkeltags