Fredrikstad kommune bidrar også med økonomi, og spillestedene i Gamlebyen er også med på spleiselaget der jazzen får dominere i tre dager. Sarpingene kan få en times båttur med jazz og forfriskninger ombord i jazzferga «M/S Skjærhalden» fredag og lørdag. Det legges ut 80 billetter til salgs på hver tur.

God salg sørover

– Jeg noterer meg at salget av fergebilletter er bedre fra Sarpsborg til Fredrikstad enn den andre veien, sier Jimmy Olsen og ler godt. Bjarne Aaserød tror det kan komme av at folk ikke er helt sikre på når de skal hjem.

Det er han gjennom samarbeidspartnerne Sarpsborg jazzklubb og New Orleans Workshop Jazzclub i Oslo som har spikret programmet for Gamlebyen, og det er kirkekonserten med Tricia Boutté torsdag som er betalingskonsert, akkurat som du må betale for Bluesbury på Café Magenta fredag.

– Jeg har ikke greie på jazz, derfor løses den delen av våre samarbeidspartnere. De organiserer for oss, og vi stiller opp med økonomien. Men dette kan bli ille bra, spår Olsen.

Ingen rockesummer

Olsen er vant til en større økonomisk ramme fra Månefestivalen. Nå snakker vi om et budsjett på rundt 200.000 kroner, og Gamlebyen Festivaldrift legger inn 100.000 av sitt overskudd.

– Vi har i våre statutter at det skal brukes penger på å skape aktivitet i Gamlebyen, så nå tar vi av overskuddet til Månefestivalen og kickstarter sommersesongen, sier Olsen.

Vinterjazzfestivalen gikk også bra, og jazzpublikummet er flinke til å stille opp på konserter.

– Dette vil bli intimkonserter med en blanding av tradjazz, blues og standardlåter. Vi snakker om lett tilgjengelig musikk. Vi har også hentet inn lokale folk i Espen Christoffersens Unit, Tom-Arild Anderssons trio, Gunnar Johnsen kvartett, Ann Helen Hjemli trio og Christin Malmberg & Jan Erik Ulseths kvintett, sier Aaserød.

Han minner også om at bassist Yngvar Ravneng og trommeslager Rolf Werner danner groovet på jamsession fredag og lørdag.

Byene deler

Den rutinerte arrangøren synes det er fint at Fredrikstad kan ha sin festival i april, og Sarpsborg fyller på med Robert Normann-festival i august. Han har også startet med jazz i greske Kardamili, og kom i forrige uke hjem fra sin 23. reise til jazzfestivalen i New Orleans.

Og for publikum er det vel verdt å tenke på at det ikke er hver dag du får høre Magnolia Jazzband og Hot Club de Norvège gratis.

– Folk vil også få høre trioer spille Cole Porter og Nat King Cole i arrangementer de ikke er vant til. Konsertene i lite format vil være i to sett med pause, sier Aaserød.

Jazzhelgen vil også trekke folk fra utenfor fylket. Og lørdag skal det være en parade på brostenene i festningsbyen.

  • Dag for dag, time for time: http://www.gamlebyenjazzfestival.no/