20 somre med Taube betyr Best of-bursdag

Snaue tre uker igjen: Tre om Taube tar en svensk runde for 20. gang. Bursdagsfesten på Engelsviken Brygge holdes av (fra øverst og nedover) Rino Johannessen, Hermund Nygård, Nissa Nyberget, Lars Klevstrand (stående), Vera Domre og Hege Johannessen.

Snaue tre uker igjen: Tre om Taube tar en svensk runde for 20. gang. Bursdagsfesten på Engelsviken Brygge holdes av (fra øverst og nedover) Rino Johannessen, Hermund Nygård, Nissa Nyberget, Lars Klevstrand (stående), Vera Domre og Hege Johannessen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er 20. gangen det skal spilles og synges Taube på Engelsviken brygge. Ensemblet lover at det skal bli en bursdag med musikalsk gavedryss i «Här är den 20:e sommaren».

DEL

– Jeg er ille glad i å feire, sier nestor Hege Johannessen. Hun har vært med siden starten, og har i 14, 17 og 18,5 år holdt ut med tre menn rundt seg. «Nybegynner» Hermund Nygård er bare inne i sin fjerde sesong, men lover at perkusjonsavdelingen stadig får utvidelser. Blikkboksen er i år blitt mer som en tenor, etter at han byttet ut Spaghetti Capri med Spaghetti Rimini.

Lars Klevstrand er mannen som går inn i sitt 14. år, ektemannen Rino Johannessen er ifølge sin kone oppe i 17 år, og Nissa Nyberget hoppet inn etter halvspilt sesong da Kåre Arnesen gikk bort. Derfor er det 18,5 år på ham.

– Vi tenkte bare å spille tre forestillinger i løpet av en ukes tid det første året. Det ble 11 forestillinger, minns Hege. Resten er historie, og køen ved inngangsdøra ble lengre for hvert år.

Spikkes til

Forberedelsene frem mot 22. juni er som vanlig. Nissa Nyberget gir de andre et grovriss, og deretter spikkes og pusses det frem til premièren. Manus må skrives om litt, det byttes ut et instrument eller to, og når publikum kommer, så er sax-rekker opprettet og valser re-taktet.

– Du vet, en vals er sjelden trygg her, understreker Lars Klevstrand, og minner om at «Brudvals» fort ender opp som «Brudsalsa».

Publikum er garantert at det blir kjente numre når bandet setter opp sin favorittliste. Herrene har plukket ut hver sin, Hege ville gjerne ha med alle de 40 meste kjente, og produsent Vera Domre fikk trumfet gjennom to låter.

– Det er 40 solide schlägere hos Taube. Vi rekker nok ikke å spille mer enn 20 av dem. Men ingen av dem låter sånn som de gjorde sist du hørte den, humrer Klevstrand.

Populært

Nissa Nyberget sier at han merker en endring. I løpet av de fem siste årene så er det blitt kortere og kortere mellom hver som nikker når hans navn og Taube nevnes i bransjesammenheng. «Hele» Norge kjenner nå til Engelsviken og Taube-brisen som har lokket over 100.000 inn på en pub der plassen i år er blitt litt romsligere etter ombygging.

– Billettsalget går det ryker, vi har solgt mye mer på forhånd i år enn i fjor, røper Vera Domre. Hun skal også administrere salg av nyinnspilt cd. Den blir til salgs eksklusivt på Engelsviken.

Publikummerne er ofte de samme år etter år, men Nissa føler at gjennomsnittsalderen har gått ned med 20 år på 20 år. Og ute blant publikum kan du oppleve å se fire generasjoner ved samme bord. Barn med ordentlige foreldre kommer på konsert med en visedikter som allerede i 1908 var i Fredrikstad som sjømann, på vei til Australia.

Dobbelt i 2018

Derfor er det mulig å feire dobbelt i 2018. Da er det 20-årsjubileum for Tre om Taube (21. gangen) og 110 år siden Evert var i byen.

Forestillingen spilles dobbelt hver dag, unntatt søndager, og mandagene har bare en forestilling fordi det skal jammes fra 3. juli og litt inn i august. Siste forestilling er satt opp 19. august, og da er 80 forestillinger avviklet, sett av rundt 7.000 mennesker. En av dem er allerede bestilt av et helt nabolag i Engelsviken.

https://www.f-b.no/vis/kalender/events/28418130

Artikkeltags