Flygelglede i Domkirken

Som nytt: Domkirkens Bösendorferflygel er på plass, nyoverhalt for 200.000 kroner. Kantor Dan René Dahl er såre fornøyd.

Som nytt: Domkirkens Bösendorferflygel er på plass, nyoverhalt for 200.000 kroner. Kantor Dan René Dahl er såre fornøyd. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå har alle på Vestsiden fått sine flygler på plass. Domkirkens Bösendorfer var sist ute, og domkantor Dan René Dahl takker kommunen for gaven. Kirken har brukt 210.000 på å sette i stand det 40 år gamle flygelet.

DEL

Det var sommeren 2015 det ble klart at Blå Grottes Steinway skulle til nyoppussede Bibliotekets Aula. Blå Grotte fikk etter meget rask saksgang i administrasjonen et nytt Yamahaflygel, og Domkirken fikk overta Bösendorferen som var i ganske dårlig skikk. Det var behov for full overhaling. Nå står det skinnende svart og blankt på kirkegulvet. Det ser ut som nytt, og du kan speile det i det. Aspheim har lånt kirken et flygel mens de har hatt det andre til full renovering.

Kan hente inn kanonene

– Nå er alt på stell, og det er et fantastisk godt flygel. For meg som spiller mest orgel, så er det et takknemlig instrument å spille på. Og vi skal være flinke til å bruke det, i gudstjenester, konserter og ved korøvinger. Nå er det blitt så bra at vi kan hente inn de store kanonene, mener en ille glad Dahl.

Stort flygel

Instrumentet er det nest største i Bösendorfer-familien. Og lyden er det ingenting å klage over, skal vi tro Dahl rett. Men etter at det kom på plass skal det få stå i et par uker før Aspheim kommer og tar den siste finjusteringen.

– Etter hva jeg vet, har flygelet vært i Polen en tur, men vi har hele veien forholdt oss til Aspheim. De er ledende her i landet, og fra den kanten fikk jeg vite at et tilsvarende flygel i dag ville kostet 1,5 millioner kroner. Så derfor er det flott at kommunen var så gavmilde, men vi må ta vedlikeholdet. Og jeg har forstått det dit hen at vi kan få momsen tilbake, sier domkantor Dahl.

Mange gaver

Og siden det å sette i stand det 500 kilo tunge instrumentet kostet mye penger, så har Domkirken vært heldige, og fått god hjelp.

– Jeg har ikke bidratt der. Det er Domkirkens daglig leder Olaug Storaas som har tatt seg av den biten, og hun har gjort en formidabel innsats. Vi har fått penger gjennom Fredrikstad kirkelige fellesråd, stiftelsen Domkirken diakonat og Gunnar og Hjørdis' stiftelse (Stabbur-Nilsen).

– I tillegg hadde vi konsert der de medvirkende lot alle billettinntekter gå til flygelet. Men vi har også fått private gaver, forklarer Dahl.

Artikkeltags