Hans Nielsen Hauges hjem trenger millionbeløp til vedlikehold

Bygningskroppen trenger ny kledning. Svein Høiden tror det må millionbeløp til for å ta vare på Haugemuseet på Rolvsøy.

Bygningskroppen trenger ny kledning. Svein Høiden tror det må millionbeløp til for å ta vare på Haugemuseet på Rolvsøy. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Styreleder for museumsdelen på Hans Nielsen Hauges Minde, Svein Høiden, mener det trengs én million kroner til for å ta vare på huset fra andre halvdel av 1700-tallet.

DEL

Den gamle Arbeiderpartipolitikeren fra Rolvsøy er en av dem som kan mye om Hans Nielsen Hauge, og som i disse dager har bydd på vandring og foredrag om mannen som var med og dro i gang det nye Norge. Men minnene om mannen finnes i dag i et lite hus som trenger en del omsorg og kjærlighet for å bli bra.

Ikke penger

I dag er det et driftsstyre under Normisjons hovedstyre som drifter det som museum. Men folk kommer ikke i horder for å se fødestedet til en av de viktigste personene fra Fredrikstad for rundt 200 år siden. Og stuebygningene, med museum og boenhet, ble overtatt av to haugianere 1894. Bygget ble trolig reist midt på 1700-tallet, med påbygging av vaktmesterboligen 1870/80.

– Vi har nok ikke mer enn 1.000 gjester innom hvert år. Og vi lider nok av at vi ikke ligger inntil en hovedvei, mener Høiden om plassen som ligger litt i bakevja på Hauge. I så måte deler nok Hauges Minde noe av samme skjebne som Roald Amundsens Minne i Borge som har rundt 2.000 besøkende per år.

Forfallet er tydelig, og Normisjon er like tydelige på at de ikke har penger nok til vedlikehold. Normisjons engasjement er i første rekke misjonsprosjekter i den tredje verden, takket være innsamlede midler.

Med sommeren på hell, er taket akkurat ferdig lagt om, det elektriske anlegget er gått over, og det neste er å bytte kledning på det om lag 80 kvadratmeter store tømmerhuset.

Trange kår: Dette er gutterommet i andre etasje på museet. Her delte fem gutter plass.

Trange kår: Dette er gutterommet i andre etasje på museet. Her delte fem gutter plass. Foto:

 

Mye mer trengs

– Selve tømmerkroppen er solid og har tålt tidens tann, med ytterkledningen lider. Og vi hadde en del lekkasje gjennom taket. Derfor er taket nå tatt, og det har kostet 250-300.000 kroner. Det er byttet noen stoler, fikset tak, lagt en folie og takstenene er lagt tilbake, for de kan ikke byttes ut uten videre. Vi snakker om et fredet hus, sier Høiden.

71-åringen tar oss med innendørs. Vi får se noen senger, en skrivebord, kjøkken og grua. Det er lavt under taket, og lave dører. Men det er like fullt et steg tilbake til den tiden da det var tøft å vokse opp, og familien hadde både åtte og ni unger som skulle dele på et par rom.

– Vi har underveis tatt oss av det som må gjøres, men innsett at det må et krafttak til. Så nå er tak og det elektriske sett over og oppgradert, men det må mer til, og vi må gjøre jobben etter strenge regler. Sist gang det var en total overhaling var i mellomkrigsperioden, forklarer Høiden.

Ta med de unge

Han er i tvil om vi har sterk nok kultur til å ta vare på stedet.

– En vis mann sa at: Skal du mestre fremtiden. må du kjenne til fortiden. Vi må derfor trene opp kommende generasjoner om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Uten at det trengs et realfag for det, mener Høiden.

Normisjon gir gjerne fra seg ansvaret til kommune eller fylke, og i dag drypper det noen kommunale kroner på museet.

Håper på penger

– Jeg håper Hauge-musikalen i Gamlebyen kan være starten på noe, at mannen får mer oppmerksomhet. Det fortjener han. I 2021 er det 250-årsdagen for Hauges fødsel. Jeg fikk noen hyggelige signaler fra fylkesordfører Ole Haabeth under en av forestillingene. Så vi får se om det kan finnes penger der ute. Jeg vet at Roald Amundsens Minne har samme ønske, men mitt argument er at Hauge står i en særstilling med starten av et nytt Norge ute på jordet i 1796, sier Høiden.

Kjøkkenet: Svein Høiden forteller at kjøkkenet med grua var samlingspunktet i huset. Der ble det gjerne fyrt året rundt. Museet har fått låne en del ting til huset.

Kjøkkenet: Svein Høiden forteller at kjøkkenet med grua var samlingspunktet i huset. Der ble det gjerne fyrt året rundt. Museet har fått låne en del ting til huset. Foto:

Vanskelig å drive

Daglig leder i Visit Fredrikstad & Hvaler, Maya Nielsen, var i mange år med og driftet Roald Amundsens Minne på vegne av kommunen. Hun ser likheter mellom Tomta og Hauge, men tror at infrastrukturen betyr en del. Skal styret og vennene lykkes på Hauge, så krever det at du er mer synlig, og det må ordnes plass til en buss eller to, og trolig en kafé.

– Fordelen med Roald Amundsens Minne er at du kan klare å fylle en dag der oppe, men egen kunnskapsløype og en Glommasti som går forbi. Og besøket der oppe er nok det dobbelte av det på Rolvsøy. Men antall besøkende økes selvsagt med økt markedsføring.

– I Hans Nielsen Hauges vei ligger det ikke til rette på samme måte. Hadde vi vært sørpå i Europa, kunne du trolig enkelt kjørt til døra begge steder med buss. Det med fødested står sterkt utenlands. Her hjemme må vi være klar over at vi har mange kulturminner, men vi er ikke så mange og mangler pengene til vedlikehold og markedsføring. Det er nok av mindre bygdemuseer som sliter. De er avhengige av hjelp, og det tror jeg må starte i nærområdet ved at privatpersoner og næringsdrivende stiller opp. Jeg synes det er en heltemodig innsats de legger ned på Hauges Minde. Og de som virkelig vil se på det, finner nok frem, mener Nielsen.  

Artikkeltags