Gå til sidens hovedinnhold

Takker Glemmen-læreren

Storslagen hyllest på Munch-museet har lokal kurator

Artikkelen er over 6 år gammel

Trine Otte Bak Nielsen (37) takker lærer Bjørg Nina Andersen Lia for at hun ble kunsthistoriker. I dag åpner hun den tredje utstillingen med Edvard Munch, denne gangen i selskap med Gustav Vigeland.

Nielsen har vært ansatt som kurator på Munch-museet i et års tid. Før det var hun på Vigeland-museet i sju år.

Gammel idé

– Ideen om noe større om Munch har jeg hatt lenge, men med bakgrunn i dårlig sikkerhet og dårlige luftforhold, så lot det seg ikke gjøre å lage denne utstillingen før nå. Og det er langt flere tangeringspunkter mellom de to enn folk aner, sier kvinnen med oppvekst i sentrum, og skolegang på Trara barneskole, Cicignon ungdomsskole og Glemmen videregående.

Lærerdytt

– Det var på tegning, form og farge på Glemmen at jeg tok valget. Og det var takket være en flink lærer i Bjørg Nina Andersen Lia. Så det er hun som har «skylden» for at jeg endte opp som kunsthistoriker, sier Nielsen.

Hun tok sin hovedoppgave om Edvard Munch, og har lett frem detaljer rundt ham og Vigeland. De var begge dyktige, og de var godt bekjente, selv om de ikke var daglige omgangsvenner.

– Miljøet i Christiania rundt århundreskiftet var ikke så stort, men de var faktisk i Berlin på samme tid, og begge var innom Paris. Og jeg har funnet brev som beretter om at de begge var en del av et miljø som ikke var større enn at alle kjente alle, påpeker kuratoren.

Håper på 25.000

Med utstillingen om Munch og Vigeland er det tredje gang i år at kunstnere blir vevd sammen med Munch. Fra før av i år har Munch holdt hus med både Bjarne Melgaard og Vincent van Gogh.

– Denne utstillingen står frem til etter nyttår, så de fleste bør rekke innom for å se mangfoldet fra begge to. Og begge var svært dyktige. Vigeland har jo også en link til Østfold, for han hentet granitten til «Monolitten» ved Iddefjorden. Men mange vet kanskje ikke at Vigeland også var en dyktig tegner, sier Nielsen.

Kommentarer til denne saken