Gå til sidens hovedinnhold

Åpner Mozartfestival med vorspiel for seniorene

Artikkelen er over 6 år gammel

Fredag kveld innledes årets Mozartfestival med åpningskonsert i Østre Fredrikstad kirke. En time før konsertstart inviteres byens seniorer til vorspiel i Gamlebyen Kulturhus tvers over gaten.

Vi samarbeider med Fredrikstad kommune og Den kulturelle spaserstokken om dette initiativet som er myntet på dem over 65 år. Etter at Mozart-vorspielet er over, er det bare å rusle inn i kirken og overvære åpningskonserten, forteller Wiggo Andersen, daglig leder for Mozartfestivalen i Fredrikstad.

Snur på flisa

Fredrikstads kultursjef, Ole- Henrik Holøs Pettersen, er glad for å kunne bidra til å gjøre Mozartfestivalen attraktiv for et så bredt publikum som mulig.

– Tidligere har aktørene som jobber for Den kulturelle spaserstokken oppsøkt institusjoner. Nå snur vi på flisa og ber publikum komme til oss. I løpet av året vil det bli flere slike åpne arrangementer, sier Holøs Pettersen.

Hillveg kåserer

I Gamlebyen Kulturhus (tidligere Ridehuset) blir seniorene møtt av Mozart-kjenner nummer én her til lands, Kjell Hillveg. Han vil kåsere om sitt store musikalske forbilde.

De som har levd en stund vil kanskje huske at Hillveg i sin tid var kaptein for det norske laget i det nordiske musikkprogrammet Kontrapunkt, som legendariske Sten Bromann ledet.

Kjente aktører

I gamlebyen vil Hillveg orientere publikum om musikerne og verkene de skal spille på åpningskonserten i Østre Fredrikstad kirke.

Denne konserten byr på møter med TrondheimSolistene, Alina Pogostkina (fiolin), Eivind H. Ringstad (bratsj), Åshild Skiri Refsdahl (sopran), Liv Glaser (hammerflygel), Atle Sponberg (fiolin) og blåsere fra Det Norske Blåseensemble.

Konferansier for åpningskonserten er Kjell Hillveg.

Atle Sponsberg spiller på åpningskonserten i Østre FRedrikstad kirke.

Internasjonalt kjent

Årets Mozartfestival, den tredje i rekken, byr på totalt 13 konserter (inkludert én i Skjeberg og én i Halden).

Foruten aktørene som deltar på åpningskonserten, får publikum i løpet av helgen stifte bekjentskap med den internasjonalt kjente Engegårdkvartetten, Ingrid Bjørnov, Håvard Gimse, Ann-Helen Moen (sopran), Knut Erik Sundquist (kontrabass) og Ensemble Energico.

I tillegg deltar flere lokale aktører, blant andre Ida Gudim Sletner (sopran) og Dagfinn Klausen (orgel).

Mozart-stunt

Café Magenta i Gamlebyen blir arena for et skikkelig Mozart-stunt under festivalen.

Samtlige pianosonater som komponisten skrev, 18 i tallet, skal fremføres. Det skjer over tre dager og totalt spilletid blir seks timer.

Patrik Stenseth setter farge på Mozart-festivalen.

Tormod Gangfløt, direktør i Østfold Kulturutvikling og «gammel» bratsjist, skal være konferansier. Han lover morsomme, informative og vakre forestillinger.

Ramler inn

– Scenekunst Østfold, som har regien for det hele, har hyret inn den talentfulle skuespilleren Patrik Stenseth fra Sarpsborg. Han ramler inn i forestillingen ved jevne mellomrom og forteller om Mozarts liv og musikk, gjerne i dialog med meg. Dermed skapes en uhøytidelig og uformell ramme om konsertene.

– Hvem trakterer det innleide flygelet?

– Det gjør dyktige elever ved Norges musikkhøgskole.

Kommentarer til denne saken