(Sarpsborg Arbeiderblad)

Fenomenet er en form for skypumpe som kalles støvvirvel. Det er en miniutgave av de fryktede tornadoene som ofte herjer Midtvesten i USA., og er følgelig langt mindre farlige.

– En støvvirvel kan ofte være opp mot ti meter i diameter og strekke seg omtrent en kilometer opp i luften, forklarer meteorolog Vibeke Thyness til Yr.no.

Selv om de er mindre kan de skape lokale problemer, da de kan være kraftige nok til å løfte mindre gjenstander og velte trær.

Ifølge Stor Norske Leksikon oppstår støvvirvler ofte i Norge på finværsdager, lik den vi har i dag.

De kan sammenliknes med tornadoer, da de begge er systemer av roterende luftsøyler. Forskjellen, skriver SNL er hvordan de oppstår.

Mens tornadoer dannes i synkende luft kraftige tordenskyer, dannes støvvirvler i stigende luft på finværsdager. Vinnen blir sugd opp kaldere skylag og trekker med seg støv og mindre gjenstander, noe som gjør at de er veldig lett synlige.

Om forholdene ligger til rette for det kan de begynne å rotere og utvikle seg til sterkere systemer, men det er sjeldent snakk om noe som kan sammenliknes med en tornado, skriver SNL.

I Norge kan man også oppleve såkalte skypumper. En skypumpe er en traktformet sky som strekker seg fra undersiden av en sky og ned til havoverflaten.

Skypumpene dannes på samme måte som støvvirvelen, men vann suges opp i stedet for støv.