Ta en dekksjekk før du kjører her

Tyske bilbergere opplever at mange biler fra Norge og de skandinaviske landene har så gamle dekk på bilen at gummien ikke tåler de høye hastighetene på Autobahn.

Tyske bilbergere opplever at mange biler fra Norge og de skandinaviske landene har så gamle dekk på bilen at gummien ikke tåler de høye hastighetene på Autobahn. Foto:

Av

Nordmenn sprenger bildekk på Autobahn.

DEL

Gammel gummi på norske biler skaper farlige situasjoner på veiene i Tyskland.

Bilbergere i Tyskland er fortvilet over at mange turister fra Norge, Sverige og Danmark har så dårlige dekk når de drar på utenlandsferie. Gammel og stiv gummi i bildekkene gjør at de sprekker eller eksploderer i høye hastigheter på Autobahn.

Mens bilene gjerne kjører i 80 til 110 kilometer i timen på skandinaviske motorveier, kan hastighetene være betydelig høyere på Autobahn. Lange strekninger i høy fart gjør at den gamle gummien i dekkene ikke tåler varmeutviklingen.

– Kjører du i 140 kilometer i timen og et dekk plutselig flerres opp, skal det ikke mye fantasi til for å forestille seg hva som kan skje, sier utenlandssjef Jens Gravdal i forsikringsselskapet If.

Gjennom kaskoforsikringen har norske bilturister inkludert veihjelp i Europa, og det skjer hundrevis av bilberginger hver sommer som forsikringsselskapene hjelper til med. Det finnes imidlertid ingen statistikk over hvor mange ødelagte dekk tyske bilbergere må rykke ut til.

– Bilbergerne som jobber for oss i Tyskland forteller at ødelagte dekk, motorstans og trøbbel med elektronikken i bilen, er de vanligste årsakene til veihjelp for nordmenn, opplyser Jens Gravdal.

For biler som kjører i Norge anbefales det å skifte sommerdekk etter fire-fem sesonger, men det kan variere veldig etter hvordan dekkene blir oppbevart og hvilke påkjenninger de utsettes for. Skal du kjøre i høye hastigheter på tyske veier, er det spesielt viktig at du har så fersk gummi som mulig.

– Selv om slitasjen på gummien og mønsteret er liten, er det viktig å tenke på at gummiens egenskaper endrer seg over tid, understreker Gravdal.

Han anbefaler folk som er usikre på om dekkene bør skiftes eller ikke å rådføre seg med et dekkverksted før de drar på langtur i eller gjennom Tyskland.

– Bilbergerne i Tyskland har lagt spesielt merke til at gummien i enkelte skandinaviske bobiler er gammel og dårlig. Forholdsvis liten bruk og slitasje gjør nok at mange tøyer dekkstrikken litt vel langt, sier Jens Gravdal. (ANB)

Artikkeltags