Husk dette når du leier bil i utlandet

Antall forbrukere som har klagd på et bilutleiefirma i Europa har økt de seneste tre årene.

Antall forbrukere som har klagd på et bilutleiefirma i Europa har økt de seneste tre årene. Foto:

Av

Kraftig økning i antall klager på leiebil.

DEL

Antall forbrukere som har klagd på et bilutleiefirma i Europa har økt de seneste tre årene. Det viser statistikk fra de nordiske ECC-kontorene. Folk klager særlig på ekstra kostnader for uønskede forsikringer og regninger i etterkant for skader på bilen.

Forbrukere som får et problem når de leier bil i Europa, er blitt vanligere de siste årene. Det har European Consumer Network, ECC-nettverket i de nordiske landene, merket etter at klagestatistikken har økt merkbart. I fjor kontaktet 25 prosent flere forbrukere de nordiske ECC-kontorene i forhold til året før på grunn av leiebilrelaterte problemer.

Siden 2014 har klagene økt med nærmere 40 prosent.

Det vanligste problemet kundene møter når de leier bil i Europa, er at den blir dyrere enn det som er avtalt. Årsaken er først og fremst kostnader for ekstra forsikringer og krav om penger for skader på bilen i etterkant.

Ofte må forbrukeren kjøpe en tilleggsforsikring for å få lov til å ta ut bilen.

Problemet med krav om betaling av skader i etterkant skjedde oftest da forbrukeren leverte bilen tilbake utenom leiebilfirmaets åpningstider.

– Så husk å sjekke hva slags forsikring du har på forhånd, og ta bilder av bilen når du overtar den. Det sier Ragnar Wiik, leder for Forbruker Europa som er en del av ECC-nettet.

I løpet av 2016 kontaktet 367 forbrukere de nordiske ECC-kontorene i Danmark, Finland, Norge og Sverige på grunn av problemer med leiebiler. I 2015 var antallet 293, mens det i 2014 var 263. (ANB)

Fem tips til deg som skal leie bil

  • Sjekk hva som inngår i prisen. Noen utleiere har lav grunnpris, men dyre tilvalg. Andre inkluderer det som andre tar betalt for. Tenk på at alder og antall førere kan påvirke prisen. Les nøye hva som er inkludert i prisen og sammenlign prisene på bilutleierens nettsider.
  • Les kontrakten nøye før du skriver under. Selv om du har bestilt på nettet, er det først hos utleieren at du undertegner selve kontrakten. Ta deg tid til å lese igjennom kontrakten og spar på kopier av alle dokumentene du skriver under. Er det noe du ikke forstår – ikke skriv under!
  • Sjekk nøye vilkårene for forsikringen før du skriver under. Det gjelder selv når du bestiller på nettet. Vær forberedt på at leiebilfirmaet kommer til å forsøke og selge tilleggsforsikringer når du henter ut bilen. Husk at noen av dem allerede kan være med i reiseforsikringen din. 
  • Betal med kredittkort. De fleste bilutleiefirmaene krever det. Dessuten kan du få hjelp av kredittyter med tilbakebetaling om det skulle oppstå problemer mellom deg og bilutleieren. 
  • Undersøk bilen når du henter og når du leverer. Kontroller bilen sammen med utleier før du kjører i vei med bilen. Se til å få alle skader notert og be om en kopi av kontrollrapporten. Når du leverer bilen, så pass på at du får en kvittering på at den er levert uskadet tilbake. Ta gjerne bilder av bilen, både når du henter den og leverer den. Da har du beviser hvis utleieren forsøker å kreve penger for skader på bilen i etterkant. (ANB)

Artikkeltags