Gå til sidens hovedinnhold

– Babyen kan brekke nakken og bli drept

Artikkelen er over 8 år gammel

Bare sju av hundre kler av barnet vintertøyet før det settes i bilsetet. – En dødsfelle. Babyen kan brekke nakken og bli drept, advarer Nina Davidsen (46) hos Babyshop.

Bakgrunnen er en ny, svensk undersøkelse som viser at foreldre flest setter det tykt vinterkledde barnet rett inn i barnesetet, uten å tenke på at dette utsetter de små for stor dødsrisiko, hvis ulykken først er ute.

VIDEO: Slik sikrer du babyen i bilsetet:

Bare sju av hundre

Det er det svenske forsikringsselskapet Volvia som står bak undersøkelsen, som er gjengitt i den svenske nettavisen bytbil.com.

– Mange kjenner ikke til at dunjakker, tykke overaller og annet yttertøy for barn får bilbeltet til å sitte for løst eller fører til at beltet havner for langt ut på skulderen, forklarer Sofia Bergfors, markedsansvarlig hos det svenske forsikringselskapet.

Dermed fyker barnet ut av selen ved oppbremsing eller bråstans.

Bare sju prosent kler av barna tykke vinterklær før de settes i bilsetet. 49 prosent gjør det en gang i blant, mens 44 prosent aldri gjør dette.

Barnet blir kastet forover og kan brekke nakken og dø

Kan brekke nakken og dø

Nina Davidsen, selger hos Babyshop i Dikeveien på Rolvsøy, bekrefter at det kan være livsfarlig å spenne barna fast med tykke ytterklær, i den tro at de er godt sikret.

– Den overdrevne påkledningen fører til at beltet sitter for løst. I en farlig situasjon kan beltet gli av skuldrene, barnet blir kastet forover og det kan brekke nakken og dø, forklarer hun, og demonstrerer med en dukke i moderne utgaver av bilseter hvor fort gjort en slik situasjon kan oppstå.

Dyrt, men verd et liv

Nina Davidsen er en erfaren selger av utstyr til barn. Hun har årelang erfaring både fra tidligere Simo og fra sitt nåværende arbeidssted som selger hos Babyshop.

– Det betyr at du støtter funnene i den svenske undersøkelsen?
– Ja. Og dessverre er det for få som tenker på dette. Vi som selger slikt utstyr forsøker å forklare det så godt vi kan, for det kan jo redde liv, sier hun.

Davidsen viser en enkel påkledning som gjør at barnet sitter trygt i selen.

– Hvis det er for kaldt å sitte tynnere kledd, finnes poser å få kjøpt som trekkes utenpå. Innenfor den sitter barna i tynnere klær, men godt sikret, forklarer Davidsen.

– Men prislappen er drøy, bare for et godt sete må du ut med rundt 4000 kroner?
– Ja, men det er da ganske billig for å redde et barns liv, parerer hun.

Anbefaler fleece

Vil du ikke koste på deg både et forholdsvis dyrt bilsete pluss en ytterpose til stiv pris, mener svenskene at det finnes også rimeligere løsninger som gir bedre trygghet:

– Vi anbefaler fleeceklær, lue og votter fremfor ytterdresser, sier Sofia Bergfors hos Vovlia forsikring.

Kommentarer til denne saken