Klær er noe alle må ha på, med mindre en vil havne på kant med loven. Hvor engasjerte en er i mote varierer, men en tur på kjøpesenteret Torvbyen i Fredrikstad avslører at særlig ett punkt engasjerer når en skal handle. Nemlig størrelsene på plaggene.

– Jeg er drittlei å måtte bytte mellom størrelser. Spesielt når du handler forskjellige merker og handler på forskjellige butikker. Det blir for eksempel lettere for folk å kjøpe gaver dersom det hadde vært en likere standard, sier Kevin Lisell (17), som bekrefter at myke gaver i form av klær er kult.

Han er på handletur sammen med kameraten Mike Mozer.

– Er dere opptatte av klær?

Ja, for det er jo noe en må gå med. Jeg handler klær omtrent annenhver måned. En må prøve veldig mye, fordi en vet at størrelsene varierer, sier Mike Mozer (17).

EU setter inn klestiltak

Grunnen til at FB er ute og hører med ungdommen om klesstørrelser er så enkelt som at EU nå vil stille krav om en felles standard for merkene og klesbutikkene.

I Sverige er den nye standarden allerede klar til bruk, ifølge avisa Bohusläningen. I standardiseringen ligger det også klart at størrelsene skal merkes likt fra land til land. Slik at det ikke lenger vil være forskjell på nummerering. Når EU-standarden kan komme til Norge er foreløpig uvisst.

Butikkmedarbeider på Urban, Christoffer Lien, sier at størrelser ofte blir et spørsmål når kundene skal velge klær.

– Man finner jo alltid størrelsene til hvert enkelt individ, men det vil alltid være noen som mener at klærne er store eller små. Det varierer fra person til person. At det kommer et gjennomsnitt i EU er smart, men hver enkelt vil sikkert ha sitt syn på størrelsene likevel, sier han.

– Mange kunder spør om klær er store og små i størrelsen. Det vil gjøre det lettere for kundene likevel, særlig på bukser, mener han.

Han viser oss variasjoner på merker i egen butikk i form av to T-skjorter i samme størrelse.

 

– Det høres veldig kult ut

En felles standard mener mange FB møter på handletur er lurt.

– Det høres veldig kult ut. Det gjør det lettere å velge. Så slipper en å prøve fem plagg hver gang en er i butikken, mener  

Anne Strebel (25) og Kristoffer Duenes (25) er begge enige om at det er en god idé det EU nå lanserer.

 

– Jeg opplever det ofte. Jeg vet hvilke butikker jeg trenger små størrelser i og i hvilke butikker jeg må opp i størrelse. Ofte kan jeg bruke alt fra small til large, forteller hun.

– Det er spesielt på bukser jeg merker forskjellen. For meg er det ofte en variasjon fra 32 til 34 i bredde. Det hadde vært greit med et standardmål, sier Duenes.

– Men jeg får ikke noe dårligere selvtillitt av at buksestørrelsene varierer, ler Stebel.