– Vi har triste nyheter, triste nyheter som vi må takke deres regjering for, sa Ryanair-direktør David O'Brien på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

Ryanair avvikler basen på Rygge fra 1. november. Åtte fly flyttes til Torp, fire nye ruter opprettes på Gardermoen. Totalt reduseres Ryanairs aktivitet i Norge med rundt halvparten.

Begrunnelsen er flypassasjeravgiften på 88 kroner, som ble innført onsdag.

– Spørsmålet er ikke om Ryanair er interessert i Norge, men om Norge er interessert i Ryanair, sier O'Brien til NTB.

– Et tøft løp

Statsminister Erna Solberg (H) er kort i sitt svar:

– Avgiften er innført fra i dag av, sier hun.

Hun har lite til overs for at Ryanair legger skylda for nedleggelsen på regjeringen:

– De kjører et tøft løp. Det har de gjort i mange land, og spørsmålet er om alle land bare skal legge seg på ryggen. Det er mange land som har valgt å ikke snu i avgiftspolitikken, selv om Ryanair kjører tøft på, sier statsministeren til NTB.

Tviler på grunnen

Fakta om Ryanair og avviklingen av Rygge

  • Moss Lufthavn Rygge stenger 29. oktober.
  • 16 Ryanair-flyginger inn og ut av Norge legges ned. Selskapets kapasitet i Norge kuttes med omtrent 50 prosent.
  • Fire Ryanair-fly med personell flyttes ut av Norge.
  • 8 flyginger flyttes til Torp.
  • Ryanair starter en ny rute fra Gardermoen til London med tre daglige avganger, og en rute fra Vilnius til Gardermoen.
  • Ifølge selskapet Rygge sivile lufthavn vil 1.000 arbeidsplasser gå tapt når Moss Lufthavn Rygge stenger. (©NTB)

 

Solberg nekter å tro at flypassasjeravgiften er den reelle grunnen til at Ryanair avvikler på Rygge:

– 88 kroner på en flyreise er ikke et grunnlag for et så kapitalsterkt marked til ikke å drive aktivitet på Rygge, sier hun.

Noen markedsundersøkelse som underbygger at 88 kroner er for mye for en Ryanair-passasjer, har det irske selskapet ikke sett nødvendigheten av.

– Vi vet det fordi vi vet det, lød kortversjonen av svaret fra selskapets O'Brien.

Han la til at også Norwegian og SAS har argumentert mot avgiften.

Ønsker fritak for små

I møtet med pressen onsdag var Ryanairs kommersielle direktør og nestsjef nesten like energisk som det toppsjef Michael O'Leary pleier å være:

Gang på gang understreket han at dersom avgiften skrotes, vil Ryanair gjøre om på beslutningen, og Rygge vil forbli selskapets base i Norge.

– En løsning kan for eksempel være å kutte avgiften på flyplasser med færre enn tre millioner passasjerer i året, sier han til NTB.

Er ikke på Facebook

– Sett i lys av at statsminister Erna Solberg (H) skrev på Facebook at den norske regjeringen ikke vil la seg presse av Ryanair, hvor realistisk tror du det er at avgiften blir trukket?

– Stolthet er ikke noen god grunn til å ikke gjøre om på et dårlig vedtak. Det er egentlig aldri noe dårlig tidspunkt å gjøre om på et dårlig vedtak. For øvrig er jeg for gammel til å være på Facebook, hevdet Ryanair-direktøren.

LO-demonstrasjon

Tross Solbergs kontante avvisning av å gjøre om på avgiften, nekter Rygge-ansatte å gi opp. Onsdag ettermiddag kommer LO-leder Gerd Kristiansen til en demonstrasjon mot avgiften på Moss Lufthavn Rygge.

– Det er jo på en måte en gledesmelding for oss at skulle regjeringen vrake denne avgiften, så kommer Ryanair tilbake og vi vil fortsatt ha jobbene våre. Vi får håpe at de ikke står for mye på sitt, og at det ikke er gått for mye prestisje i saken, sier Iselin Blakkestad, som er tillitsvalgt for de Rygge-ansatte, til NRK.

– Det tragiske er at 1.000 arbeidsplasser forsvinner og at en lønnsom flyplass legges ned. Men vi er ikke en velferdsbedrift. Vi driver kommersiell virksomhet, sier O'Brien. (©NTB)