– Vi har triste nyheter, triste nyheter som vi må takke deres regjering for, sa Ryanair-direktør David O'Brien da han åpnet en pressekonferanse i Oslo onsdag formiddag.

Han fortalte deretter om prosessen fra regjeringen i november i fjor foreslo flypassasjeravgiften, som tydelig kom som et sjokk på det irske lavprisselskapet. Selv om Ryanair hadde en klar oppfatning av at finansminister Siv Jensen (Frp) ikke støttet den omstridte avgiften, viste det seg at regjeringen ikke ville snu.

Overrasket

Fakta om Ryanair og avviklingen av Rygge

  • Moss Lufthavn Rygge stenger 29. oktober.
  • 16 Ryanair-flyginger inn og ut av Norge legges ned. Selskapets kapasitet i Norge kuttes med omtrent 50 prosent.
  • Fire Ryanair-fly med personell flyttes ut av Norge.
  • 8 flyginger flyttes til Torp.
  • Ryanair starter en ny rute fra Gardermoen til London med tre daglige avganger, og en rute fra Vilnius til Gardermoen.
  • Ifølge selskapet Rygge sivile lufthavn vil 1.000 arbeidsplasser gå tapt når Moss Lufthavn Rygge stenger. (©NTB)

 

Det betyr avvikling av Ryanairs base på Rygge og nedlegging av flyplassen med rundt 1.000 tapte arbeidsplasser på og i tilknytning til flyplassen som en konsekvens.

– Vi ble veldig overrasket i november i fjor da Norge foreslo en flypassasjeravgift. Vi vet ikke hva slags avgift det er og hva den skal oppnå, sier O'Brian.

– I mai ble skatten bekreftet. Vi tilbød Rygge en betydelig del av våre operasjoner, omtrent 50 prosent. Rygge er et profitabelt privat selskap. Dessverre var Rygge ikke i stand til å godta vårt tilbud om redusert trafikk. Det betyr at vi må legge ned vår base, sier O'Brian.

Ryanair-direktøren setter imidlertid døra på gløtt for fortsatt baseaktivitet i Norge og på Rygge, men da må regjeringen snu.

Handler kun om avgiften

– Får vi et signal denne uken om at avgiften blir forkastet, vil vi ikke legge ned, eller vi vil gjenåpne vår base, avhengig av når det skjer, sier han.

– Dette handler kun om avgiften. Så hvis avgiften fjernes, kommer vi tilbake, understreker han.

– Ifølge Rygge vil 1.000 arbeidsplasser gå tapt. Det er tragedie, spesielt siden dette har vært en lønnsom privat bedrift.

Samtidig er det klart at Ryanair åpner nye ruter fra Gardermoen til London og fra Gardermoen til Vilnius. Enkelte ruter vil også bli flyttet fra Rygge til Torp.

Disse rutene flyttes

På pressekonferansen kom det frem at disse rutene flyttes til Gardermoen og Torp:

Gardermoen: Tre daglige ruter til London og én daglig rute til Vilnius.

Torp: To ukentlige ruter til Alicante, fem ukentlige ruter til Gdansk, to ukentlige ruter til Gran Canaria, én daglig rute til Krakow, fire ukentlige ruter til Manchester, to ukentlige ruter til Milano, to ukentlige ruter til Tenerife og fem ukentlige ruter til Warzawa.

 (©NTB)