Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Den som beveger seg til fots eller på sykkel i området rundt Glemmen vgs vet at trafikksituasjonen der kan være uoversiktlig og tidvis kaotisk. Til tross for det, stemte planutvalgets representanter fra Arbeiderpartiet, Rødt, Senterpartiet og MDG for dispensasjon fra kravet om reguleringsplan for den planlagte moskeen i Ilaveien 32. Der er så man ikke tror det man leser.
Den politiske viljen til å imøtekomme Al-Huda Islamsk Senters ønske om å få et godt sted å være for religionsutøvelse og annen virksomhet er forståelig.
Det som ikke er til å begripe, er kommunens behandling av saken etter at Statsforvalteren opphevde kommunens vedtak i saken 11.11.2021 og ba om ny behandling. Ny behandling, som har ført til det samme som sist: Unntak fra en reguleringsplanprosess.

Flertall sa ja til moské – men mindretallet anket
Statsforvalteren understreker i brev til kommunen 24.06.22 at reguleringsplanprosesser skal sikre allmennheten, berørte naboer og andre medbestemmelse, slik at «viktige hensyn som for eksempel bomiljø, trafikk og tekniske forhold ses i sammenheng». Kommunens begrunnelse for å se bort fra plankravet var for generell og for dårlig.
Det er vanskelig å se at kommunen denne gang har hatt en bedre begrunnelse. Jeg har ikke funnet den, men kanskje er det det såkalte trafikknotatet som skal legitimere vedtaket.
I trafikknotatet står det at «tiltaket ikke vil få noen konsekvenser for trafikkavviklingen i området». Man regner riktig nok med «40 bilturer ekstra» per uke, men – tatt i betraktning at de andre virksomhetene ikke har trafikk i helgene, er regnestykket at trafikkvolumet – på årsbasis – ikke vil øke. På årsbasis! Les en gang til. Det står også at det – i forbindelse med arrangementer - skal settes ut vakter som skal dirigere trafikken. Jeg gjentar: vakter som skal dirigere trafikken. (Jfr. s. 751 i møteinnkallingen til planutvalget.)
FAKTA: Mosképlanene i Ilaveien
Det var i november 2021 at bystyret sa ja til at et kontorbygg i Ilaveien kan gjøres om til forsamlingslokale og moské uten å lage ny reguleringsplan.
Menigheten Al-Huda Islamsk senter med 1.300 medlemmer fikk også ja til å sette opp et tilbygg mellom disse byggene.
Dette var mot kommunedirektørens anbefaling.
En reguleringsplan fastsetter hva et bestemt område kan brukes til, og hva som kan bygges der, og kommunedirektøren mente at en reguleringsprosess var nødvendig for å sikre medvirkning og helhetlige hensyn.
At det var kommet mange merknader fra naboene i området – de fleste av dem med bekymringer for trafikk – bare understreket behovet for en omregulering, mente kommunedirektøren.
Senere krevde Bjørnar Laabak (Frp), Eva K. Andersen (Frp) og Truls Velgaard (H) lovlighetskontroll av vedtaket.
Den kontrollen ble ikke gjennomført fordi en nabo har vant frem med sin klage, slik at vedtaket ble ugyldig. Statsforvalteren etterlyste en bedre begrunnelse for å gi tillatelse uten å kreve full reguleringsprosess.
Den begrunnelsen mente senere både kommunedirektøren og Victor Kristiansen at var på plass.
Menigheten engasjerte – etter råd fra kommunen – rådgivningsfirmaet Norconsult for å se på trafikksituasjonen i området når bygget går fra å være kontorer til forsamlingslokale.
Frykten for økt trafikk og parkeringskaos gikk igjen i de mange nabomerknadene som har strømmet inn.
I et notat konkluderer derimot Norconsult med at en moské med 1.300 medlemmer nærmest ikke vil få noen konsekvenser for trafikkavviklingen i området i det hele tatt.
I bystyremøtet 23. mars sa flertallet nok en gang ja til planene om moské i kontorbygget. Mindretallet, Frp, Pp, H og KrF, har sendt inn en ny lovlighetsklage.
Et innbyggerinitiativ i regi av beboer Sanda Hagen har samlet inn over 300 underskrifter mot planene.
Beboerne vil at kommunen skal kreve at trossamfunnet må lage en full reguleringsplan og ikke får dispensasjon, eller unntak, fra dette kravet i regelverket.
De mener at trafikkforholdene vil forverres kraftig ved en etablering av et forsamlingshus i Ilaveien.
I sakspapirene til planutvalgsmøtet går det fram at også tiltakshaver (søker) mener forsamlingshuset vil kunne føre til mer trafikk, men – skriver de, at trafikken blir begrenset til nedre del av veien som allerede har mye trafikk. Biltrafikken vil også begrenses til av- og påstiging.
Altså: her er det mye trafikk fra før, dermed gjør det ikke så mye om det blir mer.
Trafikken begrenses til av- og påstigning. Javel. Men det er da også trafikk. En type trafikk som kan føre til farlige situasjoner.
Hadde dette området bare vært et industriområde, ville argumentasjonen vært relevant. Det er det ikke. Bortenfor næringsbyggene er Ilaveien en trang boliggate med tilknytningsveier til Ila allé og boligene der.
Barn som bor i området sogner til Trara skole og må – to ganger i døgnet – forsere trafikkfellene på skoleveien. Det er også boliger i Fremskridt, og det vil komme 25 boenheter i enden av veien, ved Brattliparken, noe som også vil føre til økt trafikk.

Frp krever planprosess før huset kan bli moské. – Hensynet til medvirkning settes til side
Glemmen vgs har 1300 elever og 300 ansatte. Menigheten som skal bruke forsamlingshuset har 1300 medlemmer. At dette ikke vil føre til økt trafikkbelastning i et allerede belastet område, er i beste fall ønsketenking. Selv om man forutsetter at brukerne parkerer på offentlige parkeringsplasser.
Selv om man håper at mange brukere vil benytte buss eller sykkel, kommer man ikke unna det grunnleggende problemet med trafikkbelastningen i et område der folk bor og barn ferdes. Man bør heller ikke komme unna folks demokratiske rett til medbestemmelse. Det er forstemmende og ubegripelig at det politiske flertallet i planutvalget ikke har tatt dette inn over seg.