– Dette er utvilsomt Stjernens to ypperste kontinuitetsbærere, mener Ulf Weinstock (63) om den forestående seansen.

– Da jeg kom til klubben var Morten et enormt talent. En «underbar» spiller med stor kunnskap. Han hadde en flott utvikling, og en mer lojal person skal du lete lenge etter, fortsetter «Uffe» og har heller ikke vanskeligheter med å beskrive Ørjans posisjon i Stjernen.

– Ørjan var spilleren som på egen hånd kunne løfte et helt lag, ja han er utvilsomt en av Norges beste spillere gjennom tidene. En playmaker av rang, som hadde et spesielt blikk for spillet. Stjernen kunne ikke funnet to mer verdige kandidater enn Morten og Ørjan, sier «Uffe» som neste søndag er på plass i Stjernehallen for å følge den andre kvartfinalen.

POENGPLUKKER: Tre mål tre assist noterte Morten Finstad (18) seg mot M/S i 1985. Foto: Geir A. Carlsson

Årets SPILLER: I 1985 ble Ørjan Løvdal kåret til årets Stjernen-spiller.Foto: Frode Pedersen

Har fortsatt mareritt

Spartas tidligere storkeeper Tommy Skaarberg (54) var ofte i duell med Stjernen-duoen.

– Selv om mange hevdet at det var St. Cyr som jeg hadde et kompleks for, så er det den dag i dag Ørjan og Morten jeg fremdeles har mareritt om. Stjernen har hatt mange gode spillere opp gjennom årene, men de er utvilsomt blant de aller beste, sier keeper-Tommy.

– Begge spillerne var kloke. Ørjan kunne komme med de utroligste pasninger, mens Morten satte dem pang inn. Bak det beskjedne ansiktet kunne han smile lurt til meg, erindrer 54-åringen.

SERIEVINNER: Ørjan Løvdal i 1987. Foto: Geir A. Carlsson

KONGEPOKALEN: I 1986 hentet Morten Finstad (i midten) og Stjernen hjem den siste «bøtta» til byen. Foto: Geir A. CARLSSON

To ulike karakterer

– Så kult, er Hasse Edlunds (57) umiddelbare reaksjon når han får nyheten om at hans to tidligere lagkamerater skal hedres i morgen.

– Ørjan og Morten var to ulike karakterer, men felles for dem begge var at de betydde enormt mye for Stjernen, sier han.

Edlund forteller at Ørjan Løvdal hadde en stor påvirkning for at han valgte en overgang til Stjernen.

– Ørjan har blitt en venn for livet. Sammen med Chris (St. Cyr) utgjorde vi sammen en rekke som utfylte hverandre med forskjellige egenskaper. Ørjan hadde det meste. Scoret, la pasninger og en fantastisk innstilling for spillet, skryter Edlund.

– Morten tok liten plass i garderoben, men på isen ble han forvandlet. Med sitt utrolige blikk var han en gudbenådet spiller som mestret det meste.

JUBEL: Alf Petter Green (til venstre) og Ørjan Løvdal jubler for Stjernen-scoring i Furusethallen. Foto: Geir A. Carlsson

STILIG: Morten Finstad i kjent stil. Foto: Geir A. Carlsson

Lot kølla snakke

Åge Ellingsen mener hans to tidligere lagkamerater fra Stjernen-tiden begge har vært fremragende ambassadører for Fredrikstad-idretten.

– Det er to flotte typer som virkelig fortjener denne æren, selv om det med å henge opp drakter er et følsomt tema. Det er mange som fortjener en slik heder, men ingen kan komme bort fra at Ørjan og Morten var to enere, sier Ellingsen,

– Ørjan var en spillende center med store tekniske kvaliteter. Egentlig hadde han alt. Han var en også sterk bidragsyter til at det norske landslaget løftet seg fra å være en B-nasjon til å bli en A-nasjon, sier «Elgen» til Fredriksstad Blad.

– Morten var også en teknisk briljant spiller. Han sa ikke så mye, men lot kølla snakke.

VANT PRISER: Ørjan Løvdal rasket med seg det meste av priser i 1987. Foto: Erik Hagen

HADDE BLIKKET: Morten Finstad hadde et helt spesielt blikk for spiller. Her mot M/S i 1999. Foto: Geir A. Carlsson

Feiret aldri en scoring

Ole Eskild Dahlstrøm (44) er takknemlig for måten han ble tatt imot på landslaget av Ørjan Løval.

– En gla'gutt med glimt i øyet, som likevel huskes best for sin utrolige spilleforståelse. Ørjan var en glitrende teknikker, sier Dahlstrøm som i dag jobber som hockeyekspert.

– Morten på sin side var nok en sterkere avslutter, som ble lagt merke til av alle ettersom han aldri feiret sine scoringer. Selv om han ikke tok mye plass, så var han en ledertype på isen, sier Dahlstrøm.

PS: Draktene vil heises i taket før Stjernen-Lørenskog på søndag.

Servitøren: Ørjan bød på seg selv. Foto: Geir A. Carlsson