Gå til sidens hovedinnhold

Morgan Andersen saksøker Fredriksstad Blad og seks andre mediebedrifter

Artikkelen er over 6 år gammel

- Kan ikke vente fire år på å få beskyldninger mot seg rettet, sier advokat Per Danielsen.

Tidligere klubbdirektør for Lyn og Fredrikstad FK Morgan Andersen har tatt ut en forliksklage mot  mediene  Adresseavisen, Bergens Tidende, Fredriksstad Blad, Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad, TV 2 og VG.

Det bekrefter Andersens advokat, Per Danielsen, overfor Nettavisen. Han sier bakgrunnen for søksmålet er at disse mediebedriftene brukte for lang tid på å rette opp feil i sin omtale av Andersen.

Morgan Andersen ble i 2011 pågrepet og siktet for medvirkning til skatteundragelse, en siktelse som ble frafalt i 2014.

Brakte videre udokumenterte beskyldninger

Bakgrunnen for søksmålet er at de sju mediebedriftene i 2011 alle refererte Aftenpostens omtale med udokumenterte beskyldninger mot Andersen. Dette var beskyldninger Andersen selv avviste samme dag. Aftenposten justerte sin artikkel, men ble i 2012 likevel felt i Pressens faglige utvalg fordi man anså at Andersen ikke hadde fått rimelig mulighet til samtidig imøtegåelse.

Mens Aftenposten korrigerte sin sak raskt, ble altså beskyldningene stående i de andre avisene. Først de siste dagene har de kommet med beklagelser.

Les Fredriksstad Blads beklagelse her: Beklager, Morgan Andersen

- Må få konsekvenser

- Det kan selvfølgelig ikke være slik at man må vente fire år på å få beskyldninger om straffbare forhold rettet, uten at det får konsekvenser for den avis som er så treg, sier Danielsen til Nettavisen.

Morgan Andersen klaget alle de sju avisene som nå saksøkes inn for PFU og fikk alle til å beklage gjengivelsen av Aftenpostens artikkel.

Nå vil Andersen og hans advokat altså forfølge erstatningskravet.

Tapte mot Aftenposten

Morgan Andersen tapte saken han anla mot Aftenposten med krav om 3,5 millioner kroner i erstatning. Han tok saken til Høyesterett, som frifant Aftenposten med tre mot to stemmer. Høyesteretts flertallsbegrunnelse var at Aftenposten korrigerte raskt i 2011. Det er denne konklusjonen fra landets øverste domstol Andersen og Danielsen nå danner grunnlag for søksmål og erstatningskrav. Erstatningskravet er ennå ikke tallfestet.

Krever erstatning

- Hva har vært konsekvensen for Andersen av denne medieomtalen og mangelen på korrigeringer?

- Det er blitt sådd tvil om hans integritet og han har fått skader på sin selvfølelse. Det hele var helt unødvendig, så han har rett på erstatning for tort og svie, sier Danielsen.

Morgan Andersen, som tidligere var topptrener i fotball og ishockey og direktør i Lyn, driver nå et stort treningsstudio i Fredrikstad.

- Trodde ikke det handlet om penger

- Underlig at det nå skal handle om penger. Inntrykket da saken var oppe i PFU var at det var en beklagelse som var viktig. Utover det har jeg ikke noen kommentar nå. Vi har ikke rukket å ta stilling til forliksklagen, sier redaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen, til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken