Får 450.000 kroner til pilotprosjekt

Fornøyde: Monica Isakstuen og Merete Lie ved Litteraturhuset er takknemlige for at Sparebankstiftelsen DNB, her representert ved banksjefene Kjell Bjønnes og Veronica Olsen (til høyre), gjør det mulig for dem å gjennomføre det litterære prosjektet «Store for små». Foto: Svein Kristiansen

Fornøyde: Monica Isakstuen og Merete Lie ved Litteraturhuset er takknemlige for at Sparebankstiftelsen DNB, her representert ved banksjefene Kjell Bjønnes og Veronica Olsen (til høyre), gjør det mulig for dem å gjennomføre det litterære prosjektet «Store for små». Foto: Svein Kristiansen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Gledeshyl fra kjeller til loft på Litteraturhuset da nyheten ble kjent: Sparebankstiftelsen DNB gir 450.000 kroner til et pilotprosjekt myntet på barn.

DEL

Om ikke champagnen ble sprettet, så var i hvert fall gleden stor og ekte da det gikk opp for Merete Lie og Monica Isakstuen at de nå kan realisere drømmen de har hatt en stund.

Vil bruke fortellere

– Vi har lenge ønsket å lage et opplegg hvor de store litterære klassikerne kan gjøres tilgjengelig for barn fra seks til ti år. «Store for små» blir navnet. Vi starter lokalt, men håper å kunne utvide det til et nasjonalt prosjekt på sikt, sier Litteraturhuset sjef, Merete Lie.

I første omgang vil de knyttet til seg en eller flere profesjonelle fortellere som kan bryte ned noen klassiske titler til fascinerende fortellinger som barn kan elske.

Tre klassiske verk

– Hvilke klassikere tenker dere på?

– Prosjektet er ennå i sin spede begynnelse, men vi har tenkt på «Sult» av Knut Hamsun, «Macbeth» av Shakespeare og «Til fyret» av Virginia Woolf.

– Ikke akkurat barnelitteratur i vanlig forstand?

– Nei, men det kan det fort bli! Fortellerens oppgave blir å formidle historiene slik at de faller i smak hos de minste. Det er ambisiøst, men langt fra umulig.

Falt for søknaden

Målet er at de tre verkene skal presenteres på Litteraturhuset i løpet av høsten. Senere kan det bli aktuelt å gå videre og gjøre litteraturprosjektet nasjonalt tilgjengelig, blant annet som et tilbud i den kulturelle skolesekken.

Sparebankstiftelsen DNB falt umiddelbart for søknaden fra Litteraturhuset.

– Dette var originalt, spennende og nyskapende. Akkurat det vi ønsker oss, sier Veronica Olsen, banksjef for bedriftsmarkedet.

Sparebankstiftelsen deler ut midler til kulturformål, basert på søknader, to ganger i året. I år vil Follo og Østfold få ni millioner kroner til fordeling. To av dem går til Fredrikstad-distriktet.

Må ha hjelp utenfra

Monica Isakstuen er klar på at Litteraturhuset ikke kunne ha gjennomført dette prosjektet uten støtte utenfra.

– Vi brenner for å gjøre stor litteratur tilgjengelig for folk flest. Det inkluderer også barna. Nå får vi muligheten, og vi gleder oss veldig til å komme i gang. Etter det vi vet, er det ingen andre i landet som har gjort dette før oss.

– Hvordan ble ideen født?

– Jeg har en venn som har hatt stor suksess med å gjenfortelle «Macbeth» for barna sine. De formelig sluker hvert ord. Når han kan, kan vi også, tenkte jeg. Og dermed var prosjektet født, sier Merete Lie.

Artikkeltags