Talentene nå til dags

Tegning: Robin A. Olsen

Tegning: Robin A. Olsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Du trenger ikke å komme på tv for å bli en god kunstner, hevder Monica Isakstuen i denne ukens kulturkommentar i Fredriksstad Blad.

DEL

Kommentar

Kjære unge menneske som ennå ikke er plukket opp av Idol, Norske Talenter, The Voice og andre rekrutteringsprogrammer til Det Fantastiske Livet Som Stjerne.

Jeg håper at en voksen som bryr seg om deg har vett til å vise deg denne teksten. Det jeg skal fortelle deg nå er viktig.

Punkt én: Veiene til et liv som kunstner er mange. Veldig få av dem går via tv-skjermen. Det er fordi utøverne foran paljettkledde dommerpaneler på TV2- og 3, stort sett er flinke til akkurat det samme: å synge, danse eller spille en ganske vanlig melodi på et ganske ordinært instrument – mens de flørter med kameraet.

Her er vi ved punkt to (og dette mener jeg bestemt at du bør pugge utenat): Du trenger ikke å komme på tv for å bli en god kunstner. Men jeg tror de seneste åras talentprogrammer- og konkurranser har skapt litt forvirring. Man kan jo nesten få inntrykk av at det ikke er noen vits i å holde på med det du liker, dersom du ikke vinner førstepremien (eller i det minste gjør ditt beste for å bli en god nummer to) i beste sendetid foran én million tacotyggende nordmenn.

Man kan også få inntrykk av at det ikke finnes andre kunstformer enn de som kan utøves foran de nevnte dommerpanelene. Det er feil. Hva med å fotografere, skrive, male, spille på instrumenter som ikke egentlig er instrumenter, komponere musikk, lære seg teksten til et skuespill og si den frem på en scene, delta i en performance eller lage en videoinstallasjon?

Jeg er usikker på om regjeringens nye satsing, Talent Norge AS, har disse uttrykksformene med i betraktningen når landets kommende kunstnerspirer skal dyrkes frem. Kulturminister Thorhild Widvey har så langt ikke vist særlig interesse for andre blomster enn dem som vokser pent og ryddig i de største bedene. Smak litt på navnet. Høres ikke Talent Norge AS like gjerne ut som nok et program for utøvere i helt vanlige, klassiske kategorier?

Det er godt mulig jeg tar feil. Kanskje blir dette Olympiatopp-lignende tiltaket tidenes vitamininnsprøytning til mange små miljøer i hele landet. Kjellerbandene. Dansegruppene. Fotokunstnerne. Poetene. Men hvis du vil være på den sikre siden tror jeg det er klokt å feste lit til noen med erfaring. Noen som heier frem prosjekter som ikke nødvendigvis kvalifiserer til Idol-audition. Noen som deler ut heiarop, gode profesjonelle råd og kanskje til og med litt økonomisk støtte på veien.

For det første har du St. Croix-huset, som denne våren starter opp kurset «Gjør det – gjennomfør det». I brosjyren deres står det: «Du har en kjempeidé. Masse ting er på plass. Men så skal det settes ut i livet ... Får du det til, eller synes du det er mange hindringer på veien? Vi synes det er på tide du får realisert dine kunstneriske drømmer. Få det på scenen! Ha den utstillingen! Gi ut sakene dine!»

Hit kan du som er mellom 13 og 26 år komme med et prosjekt du er begeistra for, noe du tror på, et uttrykk du jobber med. Med «Gjør det – gjennomfør det», lover Per-Øivind Johannessen og Gunnar Reinsborg at unge mennesker som har lyst og pågangsmot, skal bli hjulpet videre med ideen.

Forstår jeg dem rett, kan deltagelse her noen mandagskvelder i år være det lureste (og greieste!) du gjør mot deg selv på lenge.

Ellers synes jeg du skal sjekke ut Trafo.no, et nettsamfunn for unge mellom 16 og 22 år som har en kunstnerisk eller kreativ interesse. Som medlem på Trafo.no kan du søke prosjektstipend og mentorhjelp, du kan publisere egne verk i det digitale utstillingsrommet Arena, og delta i konkurranser og workshops.

En kjapp opptelling i fjor viste at godt over 12 000 hadde laget seg en profil på dette nettstedet. I løpet av de samme årene har disse medlemmene lastet opp 32 000 unike verk. Etablerte designere, musikere, forfattere, fotografer og andre kunstnere har begynt karrièren sin her.

Prosjektet drives fra Universitetet i Agder – fakultet for kunstfag, og finansieres av Kulturrådet. Mandag 16. mars kommer Trafo.no på besøk til St. Croix-huset for å fortelle mer om arbeidet, og hvorfor du har alt å vinne på å bli medlem.

– Mange kulturtalent treng tidleg innsats for ikkje å bli hengande etter i den internasjonale konkurransen om å bli blant dei beste i verda innan si kunstgrein. Og i overgangsfasen mellom kunstfagleg utdanning og kunstnarleg virke er det ekstra viktig å få talenta vidare i karrièren, sier kulturminister Widvey om det kommende arbeidet til Talent Norge AS på regjeringens nettsider.

Andre har for lengst etablert arenaer hvor du får lov til å prøve deg og ha det moro. Uten forventning om at du skal bli best i verden med det første. Jepp. Det var bare det jeg ville du skulle vite.

Vignettfoto

Vignettfoto

MONICA ISAKSTUEN

Artikkeltags