Nå har Viken satt i gang med å grave opp og utbedre fylkesveien gjennom Svanekil på Kirkeøy, og bruker hundretusener på dette i stedet for å legge pengene inn i sluttplanleggingen og flyttingen av veien utenom tunet.

Hvaler kommune og de som bor på Svanekil har lenge jobbet, først opp mot Østfold og så mot Viken, for å få realisert en ny vei som gjør det mulig for de aktive gårdbrukerne og fortsette drifta på gården. Hvaler kommune har i lang tid informert de ansvarlige i Viken om både ønsker og løsninger, hvor bla grunneierne gir fri grunn til ny vei. Så lenge vi var Østfold, var dette prosjektet høyt prioritert og et kjent tema for veimyndighetene.

Dette viser at Viken som administrativ enhet er en katastrofe - og vi har fått en skikkelig molbohistorie på Hvaler. Den veien som nå graves opp og legges ny, vil trolig øke fart og farlighet gjennom tunet, samtidig som den uansett vil bli et privat tunområde, når den nye veien omsider kommer.

Folka på Svanekil vet ikke helt om de skal le eller gråte. De har lov til å bli forbanna. Verken de eller kommunen er informert om dette tiltaket.

Når vi har bedt om å prioritere Svanekiltunet, svarer Viken at det ligger langt nede på en liste over gårdstun i Viken (mens det var høyt prioritert i Østfold). Viken har ikke penger verken til å prosjektere eller gjennomføre ny vei, men rikelig med penger (på et annet veibudsjett) til å legge helt ny vei gjennom tunet - og gjøre alt verre.

Nå har vel snart alle fått med seg hva Viken-prosjektet til regjeringa har ført til av byråkratisering og større avstand mellom folk og makt. Ikke glem hvilket parti som fra første dag har sagt tydelig fra om at Viken skal oppløses.