Jeg er en innvandrere fra Sverige. Siden jeg flyttet til Norge i 1999 så har jeg regelmessig opplevd at mange jeg møter har vanskelig for å skille på ytringsfrihet og mobbing. Det har gjaldt mennesker i hverdagen men også personer i maktposisjon som mine sjefer eller mine barns lærere. Et av mine barn hadde en lærer på barneskolen som syntes at det var greit å fortelle svenskevitser på leksjonene. Når jeg problematiserte at dette blir mobbing når kun to av 20 elever er svenske, fikk jeg beskjed om at svenskevitser var en del av den norske kulturen. (Det hadde ikke blitt mindre mobbing om læreren hadde bedt svenskene å gå ut i forkant. Det hadde bare gjort det mer stigmatiserende.)

Det er alltid en forskjell på å spøke om, eller erte en majoritet i forhold til en minoritet. For 20 år siden var det en del av den norske kulturen at mobbe homoseksuelle. Heldigvis så er det ikke det lenger. I dag er det ikke akseptert at fortelle homsevitser på fotballtreningen eller å legge ut homsekarikaturer på fotballagets hjemmeside. Årsaken er at de fleste har skjønt at dette er mobbing og ikke ytringsfrihet.

Jeg tror at de fleste nordmenn er gode mennesker, men overraskende mange sliter med å skille på mobbing og ytringsfrihet.

I dag er det en del av den norske kulturen å mobbe muslimer, men det betyr ikke at man skal blande sammen mobbing og ytringsfrihet, det betyr heller ikke at det er OK.

Om du ønsker å lære deg hvordan man skiller på mobbing og ytringsfrihet så finnes det en enkel tommelregel, 10–1.

Om læreren forteller ti vitser om majoriteten (norskevitser) for vær vits om minoriteten (svenskevitser) så kan det gå inn under ytringsfriheten.

På samme måte om man publiserer ti heterokarikaturer eller Jesus-karikaturer for hver homsekarikatur eller Mohammed-karikatur, så kan det rommes innen ytringsfriheten. Men jeg som publiserer må være bevisst på at denne ene homsekarikaturen eller Mohammed-karikaturen fortsatt kan være veldig vanskelig for en ung jente eller gutt som er usikker på sin legning eller norskhet.

Om kameratene hens deler akkurat denne karikaturen på nettet, så kan det være det som gjør at hen tar livet av seg eller slutter på fotball.

En annen god tommelregel er å sjekke om det hadde vært OK om man hadde gjort det samme i forhold til noen som er funksjonshemmet. Om svaret blir nei, så er det heller ikke OK i forhold til andre minoriteter.

Jeg tror at de fleste nordmenn er gode mennesker, men overraskende mange sliter med å skille på mobbing og ytringsfrihet. Ta deg en stund i tenkeboksen. Hadde dette vært OK å gjøre det samme i forhold til en kategori som dine barn hører hjemme i, uavhengig om det er rødhåret eller hørselshemmet? Mobbing tar uansett frem det verste i oss og blir lett en selvoppfyllende profeti.