Minneord: Takk for alt, Jon

Allsidig mann: Gøran Karlsen minnes Jon Syversen (51) som en kunnskapsrik, allsidig og hjertevarm person.foto: Fredriksstad Blads arkiv

Allsidig mann: Gøran Karlsen minnes Jon Syversen (51) som en kunnskapsrik, allsidig og hjertevarm person.foto: Fredriksstad Blads arkiv

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Da nyheten om Jon Syversens altfor tidlige bortgang kom på mandag, mistet hele Fredrikstad-samfunnet en av de helt store profilene.

Familie og venner har visst at Jon har slitt med sykdom og skrantende helse de siste årene, men når vi sitter igjen kun med minnene er det vanskelig å takle at han er borte fra oss.

Jeg hadde i en årrekke visst hvem Jon var, men det var ikke før rundt årtusenskiftet at våre veier krysset hverandre i samband med FFKs bedrøvelige kamper. Husker spesielt en kamp mot Kvik-Halden borte i 2001 hvor Geir Nilsen på Mets hadde lånt MS Vesleø for å fylle den opp med supportere.

I de foregående kampene gikk FFK på det ene braktapet etter det andre, noe som førte til at interessen var mildt sagt laber. Det var kun Jon og jeg som møtte opp, og med en besetning på seks personer ble vi virkelig vartet opp frem og tilbake til Halden. Jaggu ble det ikke seier til FFK i tillegg.

Rundt denne tiden og frem til i dag ble Jon Syversen for alvor kjent blant oss beboere i Fredrikstad. Han startet opp fotballquiz på Mets, som senere ble allmennquiz på Majorstuen på tirsdager, og på Dis på torsdager.

Deretter ble quizen flyttet til Oscar før den aller siste quizen forrige tirsdag på Majorstuen. I tillegg hadde Jon quiz på Skjærhalden annenhver fredag.

Han gjorde i tillegg Plankehaugen «voksen» sammen med Roy Bilet. De to herremennene hadde det rette glimtet i øyet, og sørget for at det var lett for alle å identifisere seg og være stolte av supporterklubben og FFK. Aldri før hadde vel Fredrikstad-samfunnet sett så mange forskjellige typer mennesker omgås med hverandre.

Jon Syversen og Roy Bilet var godkjent av både Jørgen hattemaker og Kong Salomo.

Jon skrev også ukentlig fotballspalter i Demokraten og deretter Fredriksstad Blad. Med en særdeles god penn førte han leseren inn i hans underfundige verden, alt iført en tørrvittig humoristisk tone. Alle disse fotballspaltene ble etter hvert til bøker som har vært til stor glede for oss fotballinteresserte.

Jon var dessuten ivrig innenfor musikken, og punk-sjangeren var hans hjerte nærmest. Jazz var dass, selv om han noe motvillig måtte innrømme at noe jazz kunne være ålreit. Fotballpunk likte han godt derimot og innenfor sjangeren var det tyske låter som han ofte la sin elsk på. Helst østtyske sådanne.

I den forbindelsen lagde han et par sanger med blant annet Glenn Glitter, og kalte bandet The New Klokkeswingers til minne om Klokkesvingen på den gamle stadion. Låtene svinger som bare det, med Jon på vokal.

Som vi skjønner så spilte Jon på mange strenger, og det er spesielt den enorme allmenne kunnskapen og den gode lune humoren som gjorde han spesiell. Det å sitte og konversere med Jon på Tamburen, Majorstuen eller hvor det enn måtte være, var alltid en fornøyelse. Noen emner hadde han spisskompetanse på, og det kunne være alt fra fotballkulturer og geografi til gamle biler og skuter. Derfor ble du alltid tatt godt vare på av Jon, og han hadde alltid relevante betraktninger på ting som du måtte ha interesse av å snakke om.

Jeg tipper Jon ikke etterlater seg noen store materielle verdier. Derfor er det så gledelig at vi som er igjen kan se og tenke på Jon som noe annet. En mann med et stort hjerte som hadde tid til å ta den gode samtalen med mennesker. Det er tross alt det som betyr noe. Det er mange som savner ham allerede, og det vil ta tid å bearbeide hans bortgang.

Jeg lyser fred over Jon Syversens minne. Farvel, fine, fine mann.

En mann med et stort hjerte som hadde tid til å ta den gode samtalen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken