Vår venn og kollega Jan har gått bort.

Det er triste dager nå.

Vi har hatt god kontakt siden 80-tallet, da Jan ble mer og mer aktiv som billedkunstner. Siden har vi ofte stilt ut sammen i inn- og utland, både i større gruppeutstillinger eller bare oss tre, eller to av oss. Vi har hatt ganske forskjellig billeduttrykk, noe som har vært en fordel. Jans billedverden var en flatestil hvor komposisjonen var viktig. Fargebruken klar og fast, holdt i tømme av nøytrale felt, sort og hvitt. Som regel var det stiliserte figurer i form av dyr og mennesker. Innholdet dreide seg om alt menneskelig, alltid med en poetisk, fabulerende tilnærming, følsom og underfundig, men aldri sentimental. I de senere år har Jan også arbeidet med foto.

Jan var begavet i flere retninger. Han var aktiv som oboist i yngre år og hans musikkinteresse favnet vidt i genre og stil. Han var også sterkt interessert i litteratur og filosofi.

Jan var glad i mennesker, og fant seg til rette over alt. Han reiste mye, både med familien og som kunstner. Han fikk venner i mange land, vi kan særlig nevne Frankrike og Tyskland og ikke minst Guatemala, hvor han også bidro i hjelpearbeid. Han brakte med seg impulser hjem til sitt trivelige hjem i Bydalen, hvor vi ofte traff ham. Han var en ypperlig reisefelle, vi stilte ut sammen bl.a. i New York, Tyskland og Egypt, og turene dit ga oss varige felles minner.

Jan har deltatt i mer enn 125 kollektivutstillinger i inn- og utland. Han har deltatt på Høstutstillingen, Østlandsutstillingen, Norske Bilder o.a.

Museer og samlinger: Norsk kulturråd, Norske Grafikere, City museum, Cremona, Italia, Tusla Portrait Gallery, Bosnia, National Museum i Warszawa, Portland Art Museum, USA, Museum Narodowe, Warszawa.

Nå takker vi for vennskap og samarbeid. Den gode replikk og det gode humør, den brede kunnskap.

Våre tanker går også til familien.

Fred med Jan Svensens minne.

Bildeserie

Billedkunstner Jan Svensen (1941–2018)