Gå til sidens hovedinnhold

Fordi han var popsanger måtte Abdirashid flykte fra hjemlandet, nå jobber han i Månegartneriet

Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette er veldig gøy og veldig bra. Jeg har lært mye, og fått koblet på mange nye norske ord i samtalene over åkeren, sier Abdirashid Abdi Mohamed fra Somalia.

MIN KULTTUR: Abdirashid var en kjent popsanger i hjemlandet, og måtte flykte fra den militante islamistiske gruppa Boko Haram, som slår hardt ned på alt som kan minne om vestlig kultur, som popmusikk.

Nå sitter han midt mellom jordbærplantene på Byens marker.

– Det er spennende kollegaer og vi har det mye gøy sammen. I tillegg har jeg lært mye om planter, som tomater, gulrøtter og løk, sier Abdirashid Abdi Mohamed.

Var byens matfat

– Vi dyrker med hensikt. Først og fremst til egen kafé og festival, hovedsakelig som råvarer til mat for artister og frivillige. Men vi skal også begynne å forsyne Greenhouse med grønnsaker, og håper etter hvert å kunne levere til de forskjellige restaurantene i Gamlebyen. Vi holder jo til på Byens marker, som en gang i tiden var byens matfat, og vil gjerne bidra til å fortsette å være det, forteller Månesjefen og Månegartner, Torill Frydenlund.

Enorm vinn-vinn-situasjon

Gartneriet er ikke drevet ut fra et økonomisk perspektiv, men et veldig økologisk, basert på frivillig innsats. Nå har Gamlebyen festivaldrift inngått et samarbeid med Frivillighetssentralen, Norsk Folkehjelp Fredrikstad, Den Internasjonale skolen og svenske Eva-Lotta Sandberg og hennes firma bitsandpeace. Et treårig prosjekt finansiert av NAV for å fremme arbeids- og språktrening.

 

Og det blir mye humor og god stemning når du setter en svenske til å lære bort norsk, og to somaliere, en eritreer og en bygutt fra Syria til å lære økologisk dyrking og festivaldrift.

 

– Dette er jo en enorm vinn-vinn-situasjon for oss både i gartneriet og festivalen. Månefestivalen har jo fokus på delingskultur, så dette passer perfekt her. Samtidig kunne ikke fått gjort alt dette vi gjør nå uten dem, fortsetter Frydenlund mens hendene er travelt opptatt med å rense bort ugress rundt tomatplantene.

Internasjonalt i åkeren

Rundt henne er det prat, latter og mange hender i jorda. En marihøne blir funnet, først studert nøye for så å fraktes bort til grønnkålen sammen med en klase marihøne-egg. Også de skal i arbeid, deres oppgave er å holde lusene borte.

Australske Natalie Keene forklarer viktigheten av å ha disse små arbeiderne på plass, og at alle må frakte lignende egg til samme åker om de finner noen. Keene har sommerjobb som gartner på Månegartneriet mens hun til vanlig studerer agroøkologi på NMBU. Med lang erfaring fra økologisk dyrking og permakultur leder hun arbeidet med Månegartneriets økologiske dyrkingsprosjekt med stø hånd og et smittende humør.

– Vi kommer til å ha hver gruppe her i rundt seks måneder. Dette er et tiltak for menn mellom 18–45 som allerede har fått opphold. Rett og slett fordi det var der vi så det var størst behov.

De som er utplassert som første gruppe er Qorane Muhumed Hussein og Abdirashid Abdi Mohamed fra Somalia, «Ayaz» Nayef Al-Hesso fra Syria og Kesete Gebrehiwot fra Eritrea. De skal først være på Månegartneriet to dager i uka. Når det så nærmer seg Månefestival vil de begynne å jobbe hver dag og få mange forskjellige oppgaver også på festivalen. Etter festivalslutt fortsetter de videre til Østfold kulturutvikling der de skal hjelpe til under byjubileets feiring.

– Hagearbeid som arena for integrering er suverent, det samme med festival; være her å grave i jorda, være en del av en festival, oppleve den norske frivilligheten, det er jo norsk kultur på det beste. Og hvor mye sosial trening ligger det ikke i det, og masse språktrening i tillegg. Vi har jo mye moro av at jeg som svensk skal lære dem norske ord og uttrykk, ler Eva-Lotta Sandberg og de rundt ler med.

 

En bonus, ikke belastning

Elevene på den internasjonale skolen måtte selv vise interesse og selge seg inn til prosjektet, så ble det tatt en utvelgelse ut fra den gruppen igjen. Prosjektet har kun midler til å ha fire av gangen.

– Det er viktig at gruppen og er til hjelp, at de er en bonus, ikke en belastning. Fire er en passe stor gruppe, og her har vi fått samlet en veldig fin gruppe der vi alle har det trivelig sammen, ler mye og vi lærer mye begge veier. Forrige uke fikk gutta gått på truckførerkurs, så nå kan de hjelpe til med truck på jubileet senere. Et truckførerbevis er jo også bra å ha med seg til videre jobbsøking, fortsetter Frydenlund.

Abdirashid var en kjent popsanger i hjemlandet, og måtte flykte fra den militante islamistiske gruppa Boko Haram, som slår hardt ned på alt som kan minne om vestlig kultur, som popmusikk.

– Dette er veldig gøy og veldig bra. Jeg har lært mye, og fått koblet på mange nye norske ord i samtalene over åkeren. Det er spennende kollegaer og vi har det mye gøy sammen. I tillegg har jeg lært mye om planter, som tomater, gulrøtter og løk.

Læring og utveksling

Bygutten Ayaz er fra Damaskus, hovedstaden i Syria, synes også det er gøy, det vekker gode barndomsminner fra somre hos bestefaren, som drev gård lenger nord i landet, men som mistet alt land da krigen brøt ut.

– Det er ganske gøy, men jeg gleder meg ekstra mye til jobben på Østfold kulturutvikling. Det er mer min greie. Men det er veldig hyggelig å være her. Jeg er en sosial mann som fort får venner, som jeg også har fått her.

Stemmesurr, latter og interesserte blikk dypt konsentrert i samtaler på en miks av norsk og engelsk fyller åkeren. Hender fyker over jorden og fjerner ugress, graver hull til nye planter og binder opp klatreplanter. Det er en åpen og nysgjerrig dialog begge veier, en vennskapelig tone med samtaler om kultur og ikke minst mat. Og mye humor.

– Jeg gleder meg til ramadan er over, så du kan lage den syriske maten til oss som du snakket om, Ayaz, kommer det fra Eva-Lotta.

– Ja, jeg må bare finne ut av hva taragon heter på norsk, for den urten er viktig for retten.

– Det er estragon det, kommer det fra sidelinjen.

– Er du sikker? Så bra, da må jeg få tak i det, smiler Ayaz fornøyd.

Her kan du lese flere Min Kultur-saker

 

Kommentarer til denne saken