Gå til sidens hovedinnhold

Her lages Fredrikstads nye tidsreisemaskin

Artikkelen er over 4 år gammel

På et verksted i Halden bygges nå den nye attraksjonen til Fredrikstad Museum. En tidsreisemaskin for barn.

Denne teksten er innsendt: Det er ingen lett oppgave å lage gode museumstilbud til barn. Barn kan være ærlige og direkte i sine tilbakemeldinger hvis de oppfatter noe som kjedelig.

Tilbake til da farmor var ung

Ideen om å lage en tidsreisemaskin dukket opp for to år siden. Museene har store samlinger med historiske foto og gjenstander. Mye av dette materialet er tilgjengelig på internett på digitaltmuseum.no, men dette er stort sett bare interessant for voksne og ikke for barn.

Hva med å la barn reise i en tidsmaskin til tider da foreldre, besteforeldre, oldeforeldre og tippoldeforeldre selv var barn? Kunne dette skape mer nysgjerrighet hos barn? Det første man trenger for å bygge en tidsmaskin er penger. Sparebankstiftelsen DnB ønsker satsing rettet mot barn og stilte opp. Det andre man må gjøre er å få tilslutning hos barna selv. Feltarbeid var derfor nødvendig. En skoleklasse på den internasjonale skolen ble fremlagt ideen og forslaget. Dette var absolutt noe de ville ha, og overraskende kunne de veldig mye om sine egne familiers historie. 

To sitteplasser

Deretter trenger man personer med tilstrekkelig kunnskap og fantasi til å bygge maskinen. Ja, kanskje voksne som egentlig aldri har blitt helt voksen enda. Ragnar Windahl (36), Nils Andersen (35) og Jonas Olsson (30) er det rette teamet til å løse oppgaven. De har tatt utfordringen med å lage tidsmaskinen som skal stå ferdig til byjubileet. Tidsmaskinen er rund som en ball bygget i stål. Den vil få to sitteplasser, tre innvendige monitorer og mye annen teknologi for å kunne gjennomføre tidsreiser.

PS! Til jubileumsdagen 12. september skal tidsreisemaskinen stå ferdig. Da får vi se om museet, Ragnar, Nils og Jonas har klart å bygge det barna vil ha – en tidsmaskin som både gir en heftig opplevelse og historiekunnskap for de minste.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.