Kong Frederiks tidsmaskin og mysteriet om Gamlebyen som forsvant har premiere på City Scene 28. januar.

Alexander Hermansen har skrevet manus og musikk til Fredrikstadunganes jubileumsforestilling. Han spiller også tittelrollen.

Les også: Fredrikstadungane setter opp det nye teaterstykket «Kong Frederiks tidsmaskin»

Bestillingsverk

– Hva er ditt forhold til tidsreiser?

– Jeg har vel ikke det store forholdet til tidsreiser på film, men har sikkert sett noen slike uten at det har blitt de store favoritter. Men det er fullt mulig å gjennomføre en tidsreise selv, det har jeg gjort mange ganger. Dra til et historisk sted, gjerne når det begynner å mørkne og ikke er så mye folk der – og se for deg livet på dette stedet for noen hundre år siden. Da kan du se for deg menneskene, lydene og luktene som har vært der. Jeg anbefaler dere alle en tidsreise i Gamlebyen eller på Isegran.

– Hvor fikk du ideen til Kong Frederiks tidsmaskin og mysteriet om Gamlebyen som forsvant?

– Da Fredrikstadungane bestilte et stykke til eget jubileum og byjubileet, ble ideen født raskt etter et møte vi hadde. Jeg hadde umiddelbart for meg så godt som hele historien, så selve skrivingen gikk faktisk ganske raskt – jeg har skrevet forestillingen nesten uten å gå tilbake å redigere eller endre.

– Jeg har lagt inn feil

– Frykter du at ivrige historikere finner noen feil her, eller har du studert byhistorien grundig?

– Feil finnes, og de har jeg lagt inn selv! Jeg elsker fleip og fakta i skjønn forening, så får dere selv velge hva som er hva ...

- Her synges det om at fårikål «lukter som Moss» og du har skrevet en potensiell klassiker som heter «Det nøttærnte i Særp». Det kan bli en stund til du tør å dra på Østfoldturné igjen?

– Haha!!! Jeg har alltid likt å fleipe med nabobyene, særlig Sarpsborg – og gjerne mens jeg står på scener i Sarpsborg. Min erfaring er at de andre byene nesten har mer selvironi enn Fredrikstad – og de skjønner stort sett at jeg fleiper med kjærlighet! Jeg er glad i hele fylket, uten unntak.

– Lyseblått blod i årene

– Vi møter både kong Frederik og Kong Haakon i denne forestillingen, ryktene sier at du er glad i kongelige?

– Jeg er svoren rojalist. Jeg setter stor pris på vår egen kongefamilie, og synes monarkiet fungerer utmerket. Dessuten kan jeg røpe at nylig gjennomført slektsforskning har avslørt litt lyseblått blod i egne årer – dog fra Sverige.

– Du har skrevet mange stykker for barn, mest kjent er vel Nissenatt og Alexanders ark, og nå Kong Frederiks tidsmaskin. Da må vi ta det klassiske spørsmålet: Hva er det mest utfordrende med å skrive for barn?

– Jeg tror jeg har nesten lettere å skrive for barn enn voksne, antagelig fordi jeg har barnlig (ikke barnslig) humor og syn på den del saker om livet og verden. Men det er allikevel ingen lett oppgave, og jeg tar det ytterst seriøst – det verste måtte være å skuffe barna med noe jeg har laget.

– Hvis du hadde en tidsmaskin, hvor ville du reist og hvem ville du forsøkt å møte?

– Jeg ville faktisk gjort som Marthe, Ida, Fredrik og Frederik – jeg ville reist i Fredrikstads historie. Og mest av alt skulle jeg ha ønsket meg en prat med min egen rollefigur – Kong Frederik.

PS! Denne er skrevet på «min kultur». Legg inn din egen artikkel enkelt her – så vil den bli vurdert publisert på nett og i papiravisen.