– Det er fantastisk å se hva nord/sør og sør/sør-samarbeid kan gjøre. Dette bygger viktige broer mellom mennesker, sier Joseph K. Sang, fra Kenyas ambassade i Stockholm.

Ambassadøren besøkte Kulturskolen og utvekslingsprogrammet Tuko Pamoja, et frivillighetsprosjekt gjennom Fredskorpset. Under besøket fikk han se danserne fra Kenya og Mosambik opptre og høre hva de har lært under oppholdet i Fredrikstad.

Unge ledere

– Vi har lært å lære bort, å være ledere, forteller Francelina, Stira, Mercy og Ken.

Mens de har bodd i Norge har de undervist barn og unge i afrikans dans, og selv lært nye rytmer og bevegelser. Danserne har blant annet hatt opplegg for Den kulturelle skolesekken og hadde en workshop under Barnas Verdensdager i helga. Nå er det bare to uker igjen av oppholdet i Norge og de har begynt å legge planer for hva de skal gjøre når de kommer hjem igjen.

– Det er ikke alle foreldre hjemme som synes at kultur er jobb. Da jeg var ferdig med universitetsutdannelsen min og sa at jeg skulle jobbe som danser, trodde faren min jeg fleipet. Jeg skal dra hjem og si at ingenting er enkelt, men en klarer det en vil. Hvis noen spør meg hva jeg har oppnådd, kan jeg si – jeg har vært i Norge - har du, sier Mercy fra Kenya.

Ambassadøren og ambassaderåden Robert Wasike nikker bekreftende.

Ønsker seg kulturskole

– For at et samfunn skal utvikle seg og vokse, må vi investere i ungt lederskap. Folk over 40 år vil gjerne være konservative. Slik har vi gjort det før så slik fortsetter vi å gjøre det. Derfor trenger vi unge mennesker som dette, sier Wasike.

Tuko Pamoja har siden 2014 utvekslet 40 ungdom mellom Norge, Kenya og Mosambik. Alle har en bakgrunn i dans, sirkus eller visuell kunst.

– Vi utvikler unge ledere. Vi bygger også bevissthet og kunnskap om andre kulturer, sa leder for internasjonal avdeling ved Kulturskolen, Brith Løkken.

Ambassadøren og representantene fra Fredskorpset fikk også treffe frivillige som har vært på utveksling fra Norge til Kenya.

– Vi må fortsette å støtte opp og legge til rette for slike samarbeid. Jeg skulle gjerne sett utvikling av en kulturskole i Nairobi også, sa ambassadør Sang.