Mina Hadjian om «lynsjestemning» mot hyttefolk: Jeg hører summing av folkejustis

Radioprofilen Mina Hadjian trekker parallell til krigen og angivelse av jøder når hun hører hvordan stemningen kan være mot folk som er på hyttene sine.

Radioprofilen Mina Hadjian trekker parallell til krigen og angivelse av jøder når hun hører hvordan stemningen kan være mot folk som er på hyttene sine.

Av

– Ikke skap konflikt der du kan by på empati og søken etter å forstå. Folk kan reagere veldig forskjellig i en krise, oppfordrer Mina Hadjian.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå sitter jeg her hjemme på Vaterland i karantene og betrakter verden utenfor gjennom mediene og sosiale medier. Dorull-bonanza, antibac-bonanza og i det hele tatt et samfunn helt snudd på hodet. Diskusjonene på nettet gikk fra å bestå av «nei, det er ikke så farlig» til «nå er det veldig farlig». Jeg har aldri i mitt liv vært så forvirret.

Og her sitter jeg med f-b.no foran meg og leser om at det er lynsjestemning på Hvaler. Mange valgte nemlig å reise på hytta da den o så store dugnaden ble iverksatt.

Hvordan agerer folk under en krise? Noen kjøper 300 doruller og tenker at nå er de klare for dommedag, mens andre har virusfester og gir helt beng. Så har du dem som gjør alt riktig. Jeg har alltid hatet flinkismentalitet. Du vet de som sitter foran i klasserommet og sladrer på den som ikke har gjort leksene sine. Eller de som hele tiden skal fremheve seg selv ved å vise at de gjør noe på en «riktig» måte.

Hverdagen vi har nå er virkelig ikke hverdagskost for nordmenn.

På Facebook går debatten for fullt, og folk kjefter via statusen sin på andre som har trådt utenfor den oppmerkede énmeters-sirkelen ved å dra på hytta, gå i butikken eller besøke en nabo. Nå er det liksom greit å le av dorullhamstrerne og klikke hvis du ser at noen er på hytta. Hva vet du om hvorfor disse menneskene gjør som de gjør? Burde du ikke høre med disse hyttefolka om hvorfor de er der, før du har lyst til å lynsje dem (bare pass på så du står minst en meter ifra dem).

Det er viktig å ha forståelse for at det er vanskelig å vite hvorfor folk gjør som de gjør i en krise som denne. Hverdagen vi har nå er virkelig ikke hverdagskost for nordmenn.

Jeg hører mye summing om noe vi sikkert ikke får vite omfanget av før hele denne pandemien er over, nemlig folkejustisen.

Under 2. verdenskrig sto flinkisene rake i ryggen og sladret om hvor det bodde jøder. Det er jo greit å være en fordomsfull og rasistisk dritt, hvis det er en forståelse for at dette er vår felles fiende fordi noen med makt har sagt det.

Nå er det «der borte er det Oslo-folk på hytta si! La oss ta dem!» Noen foreslår at det bør settes opp en kontrollpost på Stokken, bemannet med HV-soldater. Jeg kom hjem fra en jobbreise til Israel nylig, og der har de også kontrollposter.

Jeg vet, jeg vet! Vi skal ha en felles dugnad og jeg er 100 prosent med på den (fordi jeg er så flink nordmann), men ikke skap konflikt der du kan by på empati og søken etter å forstå. Folk kan reagere veldig forskjellig i en krise.

Husk at lover og regler fortsatt gjelder og du skal kunne leve med deg selv når dette er over.

Jeg meneringen måte at det er greit at noen velger å ikke følge reglene for den fine dugnadsånden vi er i, men jeg ber innstendig om at du holder deg borte fra tanker om lynsjing og uthenging av dem som av en eller annen grunn har tatt et annet valg enn deg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken