Borge Musikkorps er i konkurransemodus

Borge Musikkorps er igjen klare for å representere byen i mesterskapets nest høyeste divisjon.
Torstein Aagaard-Nilsen leder Borge Musikkorps under NM for janitsjarkorps.

Borge Musikkorps er igjen klare for å representere byen i mesterskapets nest høyeste divisjon. Torstein Aagaard-Nilsen leder Borge Musikkorps under NM for janitsjarkorps. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Når Borge Musikkorps reiser til Trondheim for å konkurrere i NM janitsjarkorps, er de godt rustet. Korpset skal urfremføre verket «Seid, Version for Concert Band», og det er stykkets komponist som skal dirigere dem. – Nivået er skyhøyt, så vi må virkelig ha full klaff for å få en god plassering.

DEL

InnsendtTil helgen er det igjen klart for norgesmesterskapet for janitsjarkorps, og som vanlig skal blant annet Borge Musikkorps representere byen i mesterskapets nest høyeste divisjon.

På samme måte som i fjor skal den internasjonalt anerkjente komponisten Torstein Aagaard-Nilsen dirigere korpset, denne gang under urfremførelsen av sitt eget verk «Seid, Version for Concert Band».

113 korps, med 5.456 deltagere deltar i NM janitsjar 2019.

Langt bekjentskap

Borge-musikkens faste dirigent Frode Amundsen er opptatt med plateinnspilling og kan derfor ikke dirigere selv under NM. Amundsen og Torstein Aagaard-Nilsen kjenner hverandre imidlertid fra 80-åra da sistnevnte var student og dirigerte Amundsens skolekorps på vestlandet.

Aagaard-Nilsen har også spesialskrevet en tubakonsert til Amundsen som han har spilt med flere av orkestrene i Skandinavia, blant annet Trondheim Symfoniorkester, og dette bekjentskapet har altså nå resultert i dagens samarbeid med Borge-musikken.

– Det har vært mye frem og tilbake, sier Amundsen.

Og legger til:

– Siden Torstein skulle dirigere, hadde det jo vært moro å bruke noe han selv har skrevet, men det var ikke så mye som passet. Derfor gravde vi frem Seid og skrev den om til en versjon for janitsjarorkester.

Leder i Borge Musikkorps, Kenneth Angeland, legger til:

 – Vi er veldig glade for å kunne være med å bidra til at det både blir skrevet og arrangert ny norsk musikk. Denne utgaven av verket er spesialbestilt av oss, men vil høyst sannsynlig bli spilt av flere korps både i NM og i andre sammenhenger. I tillegg er det selvfølgelig veldig moro at det er komponisten selv som dirigerer.

Torstein Aagaard-Nilsen (t.v) og Frode Amundsen diskuterer Seid

Torstein Aagaard-Nilsen (t.v) og Frode Amundsen diskuterer Seid Foto:

Vikingritual

På Aagaard-Nilsens egen webside, kan vi lese at «Seid var en spådomsseremoni praktisert blant vikingene som ble brukt til å spå om fremtiden. Under seremonien ble det sunget besvergningssanger av kvinner, og seersken (Volva) falt i transe».

  • Min Kultur fortsetter under:

Verket har kun én sammenhengende sats, men har flere distinkte deler, og har blant annet blitt fremført i sin originalutgave under Europamesterskapet for brass band. Det er altså ingen enkel jobb musikerne har foran seg, og de fleste gruppene i korpset har nok å bryne seg på, både solistisk og i samspill.

– Målet vårt er å forbli godt etablert i første divisjon. Det er nesten umulig å si noe om plassering, for dette kan variere veldig fra år til år – selv med samme besetning, samme dirigent og samme type musikk. Nivået er skyhøyt, så vi må virkelig ha full klaff for å få en god plassering, sier Angeland.

Under fjorårets NM fremførte Borge Musikkorps verket «Labyrinth», også av og med Aagaard-Nilsen, og ga da en hederlig 7. plass i mesterskapet. «Labyrinth» ble spesialskrevet for Borge-musikken til Fredrikstads 450-årsjubileum og urfremført under Hovlandfestivalen høsten 2017.

PS!

I tillegg til Borge Musikkorps, skal også Lisleby Musikkorps og Musikkforeningen Viken representere Fredrikstad under norgesmesterskapet.

Artikkeltags