Liv Hauglin etterlyser damene som avstøpet brystvorten sin i gips

2002: Brystvortene i marmor ble til ved NTP i Fredrikstad. Her viser Jens Hauglin dem frem før brenning.  Foto:Privat

2002: Brystvortene i marmor ble til ved NTP i Fredrikstad. Her viser Jens Hauglin dem frem før brenning. Foto:Privat

Av
DEL

INNSENDTKunstprosjektet «Det første måltid» ble presentert i Fredriksstad Blad 23. november i 2002. Artikkelen ble innledet på følgende måte: «Billedkunstner Jens Hauglin er på jakt etter kvinner som vil la sine brystvorter avstøpes i gips. Dette skal brukes i et kunstverk».

Les også: Jens Hauglin er død

Kunstneren selv sa at han hadde hatt et sterkt møte med livet, sykdom og omsorg i år 2000. Under sykdomstiden fikk han ideen til bildeprosjektet hvor kvinnelige brystvorter symboliserer omsorg og livgivende kjærlighet.

Det var stor interesse, kvinner fra hele Østlandet meldte seg og prosjektet fikk stor oppmerksomhet fra medier i inn- og utland.

2011: Prosjektdirektør for det nye Østfold-sykehuset, Tore Dag Olsen ( t.v) og Jens Hauglin, er glade for at kunstverket «Det første måltid» får sin plass på Kalnes. En tallerken og en brystvorte visualiserer symbolikken i kunstverket som består av tre marmorplater.

2011: Prosjektdirektør for det nye Østfold-sykehuset, Tore Dag Olsen ( t.v) og Jens Hauglin, er glade for at kunstverket «Det første måltid» får sin plass på Kalnes. En tallerken og en brystvorte visualiserer symbolikken i kunstverket som består av tre marmorplater. Foto:

Jens og jeg fikk samlet former til bruk for støping av de 99 brystvorter som skulle brukes i kunstverket. Aldersspennet på kvinnene som deltok i prosjektet, var fra 17 til 84 år. Planen var å invitere kvinnene til et arrangement når det ferdige bildet skulle presenteres for offentligheten. Det gikk ikke helt etter planen. Kunstverket «Det første måltid» i tre deler ble innkjøpt til Kalnes sykehus i 2009. Det sto lagret i flere år før sykehuset ble bygget og innviet.

  • Min Kultur fortsetter under:

De tre bildene i marmor, porselen og stål, ble plassert i kantinen for personalet på Kalnes. Kun ansatte med nøkkelkort har tilgang til dette rommet. Kunstverket har aldri blitt vist offentlig. Jens hadde arbeidet med prosjektet over flere år med ulike materialer. Den første utgaven, som ble solgt privat, var et metallbilde, påmontert 99 avstøpninger i tinn, med kvinnenes navn tilfeldig plassert.

Anonymitet var for noen en viktig forutsetning for å delta. Bildet ble solgt i 2008 og er i privat eie. Egil Hovland-festivalen kunngjorde i sommer at Jens Hauglin er årets festivalkunstner, post mortem.

Da eierne av bildet ble oppmerksomme på dette, henvendte de seg og tilbød å låne ut kunstverket til utstillingen. De visste at hovedverket aldri har blitt vist offentlig. Nå får publikum se forløperen til hovedverket på Kalnes. Tilbudet kom nylig og jeg, som er ansvarlig for utstillingen, vil invitere kvinnene som deltok, til utstillingsåpning.

«Det første måltid» består av 99 brystvorter i porselen festet til italiensk marmor av fineste kvalitet. Fra søndag   kan du se kunstverket i Fredrikstad  Domkirke.

«Det første måltid» består av 99 brystvorter i porselen festet til italiensk marmor av fineste kvalitet. Fra søndag kan du se kunstverket i Fredrikstad Domkirke. Foto:

Jeg har gått gjennom kontaktopplysningene fra 2002–2003 og har invitert mange. Imidlertid er det navn, nummer og adresser som ikke lar seg spore. Håpet er at noen kan nås via avisen på samme måte som den gangen kvinnene meldte sin interesse i 2002.

Slik vil utstillingen fremstå. Med et motiv på hver side av bilderammen.

Slik vil utstillingen fremstå. Med et motiv på hver side av bilderammen. Foto:

Ved utstillingsåpningen søndag 20. oktober kl. 15 i Fredrikstad Domkirke, vil jeg presentere kunstneren Jens Hauglin og utstillingen. Festivalkomponist Anniken Paulsen vil fremføre sin komposisjon tilegnet et av maleriene «Størst blant dem er kjærligheten». Det blir også musikk ved Dan René Dahl og Knut Christian Jansson.

Utstillingen er åpen på hverdager i tillegg til arrangementer i Domkirken i tiden fra 19.–27. oktober.

Artikkeltags