Ny vikingebok fra Kim Hjardar: – De var havets herskere

Foto:

Av

Kim Hjardar er ute med nok en bok om vikinger. – Det som stadig slår meg er hvor preget av ytterpunkter tilværelsen til vikingene var. På den ene siden gjennomsyret krigsideologi og ekstreme ritualer som menneskeofring. Mens de på den andre siden utviklet et høyt teknologisk, kunstnerisk og dikterisk nivå som vi lar oss fascinere av i dag.

DEL

Kim Hjardar er historiker og lektor med hovedfag i vikingetid og nordisk middelalderkultur er født og oppvokst i Fredrikstad. Nå bor 52-åringen, som er aktuell med boken «Havets herskere» på Deyer forlag, på Eidsfoss i Vestfold.

– Hvorfor skrev du akkurat denne boken? Du har jo gitt ut en rekke bøker om vikingene nå.

– Jeg skrev denne boken fordi jeg hadde lyst til å lage en lettlest og gjennomillustrert oversikt over viktige sosiale, politiske. Økonomiske, kulturelle og teknologiske kjennetegn på det norrøne samfunnet i det vi kaller vikingetiden. Jeg ville at boken skulle skille seg ut fra andre bøker ved at jeg har brukt gode fotografer og satset mye på å presentere rekonstruerte scener fra vikingenes liv gjennom boken, forklarer Kim Hjardar.

– Hva er det med vikingetiden som fascinerer deg?

– Jeg har jobbet med temaet i mange år og det som stadig slår meg er hvor preget av ytterpunkter tilværelsen deres var. På den ene siden gjennomsyret krigsideologi og ekstreme ritualer, med blant annet menneskeofring. Mens de på den andre siden utviklet et høyt teknologisk, kunstnerisk og dikterisk nivå som vi lar oss fascinere av i dag.

– Hva kjennetegnet vikingenes krigføring, og på hvilken måte skilte de seg ut fra andre?

– Det er litt avhengig av når vi snakker om. I begynnelsen av vikingetiden var det deres overraskende og brutale angrep på landsby- og klostersamfunn i jakt på verdier som preget krigføringen. De hadde et fatalistisk syn på livet og kjempet med forstillinger om deres skjebne allerede var avgjort på forhånd, og at bare hvor ærerikt og uredde de sloss hadde noen betydning.

– Hva var det som drev vikingen ut på erobringstokt?

– Det er mange årsaker, men to av de viktigste var nok jakten på ære og på verdier. Begge deler var viktig om man hadde ambisjoner om å bli respektert og likt hjemme. Mektige menn hadde nesten monopol på kvinnene, og de kunne ha mange koner og konkubiner, så mange unge dro nok ut på jakt etter koneemner også.

Vikingene grep inn i den politiske og kulturelle utviklingen i Europa. Et godt eksempel er England, hvor deres krigføring førte til at tre av fire kongedømmer ble borte. Dette åpnet opp for at Wessex kunne samle England under en konge.

– Var vikingene virkelig de barbariske erobrerne vi kjenner dem som?

– Hvis man med barbarisk mener noen som står utenfor et sivilisasjonsfellesskap så er svaret nei. Den norrøne kulturen var godt utviklet på flere områder, som kvinners rettigheter og muligheter, lov og rettshåndtering, kunst og håndverk, sier Kim Hjardar.

Artikkeltags