Gå til sidens hovedinnhold

– «Kongen Kommer» blir større og mer spektakulært enn tidligere

Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag er det igjen klart for Kongen Kommer i regi av Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704 (KFT). Og denne gangen slår de ekstra på stortrommen, derfor må de også ta inngangspenger.

MIN KULTUR - Innsendt

Hele lørdagen 26. mai er fylt med aktiviteter for barn og voksne, marked, korsang, slag mot 60 svensker, skattejakt, sivile og militære leirer og mye mer.

– Tenk deg at vi er i det herrens år 1718. Svenskekongen Karl den tolvte (XII) er ennå ikke skutt i Halden – det skjedde først i november samme år. Så i mai 1718 – for 300 år siden – befinner Karl XII seg utenfor festningsmurene i Fredrikstad, og han vil inn. På innsiden står Kong Frederik IV og vil forsvare byen.

Mange effekter

Dette er naturligvis et tenkt scenario, siden svenskekongen aldri kom til Fredrikstad.

 – Men det kunne ha skjedd, insisterer Amundsen.

Og legger til:

 – Og med det bakteppet vil vi arrangere to mindre og ett stort slag hvor våre svenske venner vil angripe med musketerer, artilleri og kavaleri med seks hester.

 

Tilbyr ørepropper

De norske forsvarerne stiller med tamburer (trommeslagere), horn og pibere (fløyter), samt musketerer og både lett og tungt artilleri. På slagplassen vil det eksplodere «granater», og det blir rikelig med flammer, røyk og smell.

– Vi tilbyr ørepropper til de som ønsker det. Men erfaringsmessig er ikke dette skadelig, men det kan være skremmende for sarte sjeler. Så liker ikke barnet og hunden din smell, bør du kanskje holde dem unna, oppfordrer Amundsen.

 

Mye for de fleste

Historisk mat hører naturligvis med, og minst fem sangkor skal sørge for 1700-tallsstemning. Svenskene vil ha egen teltleir på ravelinet (sør for vollene), og inne i Gamlebyen blir det både sivile og militære leirer med tidsriktig mat. Handelsboder tilbyr historiske varer, og historiske dansere vil vise fram det som var siste mote i 1718.

– Det er naturligvis også anledning til å besøke de mange svenskene og hestene deres på ravelinet. Vi bestreber oss på å gjøre alt innenfor murene så historisk korrekt som mulig, forsikrer Amundsen.

Med ett unntak: Inne på tøyhusplassen finnes et område ved navn «Fremtiden». Her tillates ting fra dagens verden, som for eksempel vafler, pølser og brus.

Tar inngangspenger i år

Årets storsatsing blir en kostbar affære, og for å få dekket inn en del av utgiftene tar KFT inngangspenger i år. Prisen er 100 kroner per person, men maksimal pris per familie er 300 kroner.

 – Vi håper på forståelse for dette, sier prosjektleder Arne Ivar Jonassen.

– Når ett stort kanonskudd koster rundt 100 kroner, forsvinner pengene raskt. Heldigvis har vi noen flotte sponsorer som hjelper oss med rimelig mat og utstyr, og det blir dessuten lagt ned mange hundre arbeidstimer i frivillig og gratis innsats. Det er mye som må på plass.

– Dermed klarer vi kanskje å få dette til å bære seg økonomisk, skyter Amundsen inn.

 – Men det er et sjansespill, så alle som har anledning til å komme må gjerne besøke oss. Og ta gjerne på deg historiske klær hvis du har, oppfordrer han.

 Her vil du i hvert fall ikke stikke deg ut!

 

Kommentarer til denne saken