Jon Niklas Rønning (40) skal innom én av sin favorittrestauranter når han kommer til Fredrikstad

 - Fredrikstad har en rik humortradisjon og en fantastisk humorhistorie. Det er kanskje en litt underkjent humor-by. Vi må ikke glemmer at mye av humoren på nasjonalt nivå i Norge, stammer derfra, sier Jon Niklas Rønning (40).  25. oktober spiller han på Blå Grotte.

- Fredrikstad har en rik humortradisjon og en fantastisk humorhistorie. Det er kanskje en litt underkjent humor-by. Vi må ikke glemmer at mye av humoren på nasjonalt nivå i Norge, stammer derfra, sier Jon Niklas Rønning (40). 25. oktober spiller han på Blå Grotte. Foto:

Av

Når Jon Niklas Rønning reiser til Fredrikstad og Blå Grotte med sin første soloforestilling, er det med en forventning om å møte et entusiastisk og smart publikum. I tillegg ønsker han å avlegge det han mener er en av Norges beste restauranter et besøk.

DEL

Innsendt- Fredrikstad har en rik humortradisjon og en fantastisk humorhistorie. Det er kanskje en litt underkjent humor-by. Vi må ikke glemmer at mye av humoren på nasjonalt nivå i Norge, stammer derfra, sier Jon Niklas Rønning (40).

– Smart publikum

- Man blir alltid veldig godt tatt imot i Fredrikstad. Alltid fullsatt og kjempestemning – et meget smart og takknemlig publikum å spille for. Du merker at de er vant til humor.

I tillegg til sin rike humortradisjon, mener Rønning at Fredrikstad har mye å by som matdestinasjon.

- Fredrikstad har faktisk blitt et kulinarisk reisemål for meg. Jeg må alltid innom St. Raw, som er min absolutte favorittrestaurant når jeg besøker Fredrikstad. Dit skal jeg nå også, forsikrer Rønning.

Rønning kommer til Blå Grotte fredag 25. oktober.

Tidsaktuell forestilling

Etter snart 20 år i humorbransjen er Jon Niklas Rønning klar med sitt første soloshow. Etter utallige produksjoner og sceneopptredner med duoen Bye & Rønning, skal han for første gang stå på egne bein. «Jeg reiser alene» er en forestilling som er et resultat av å finne sitt eget uttrykk på scenen, samtidig tilegnes Ole Paus noe av æren for at forestillingen har blitt til.

- «Jeg reiser alene» ble tidlig en tydelig tittel på forestillingen. Både fordi jeg nå reiser uten Anders Bye, og fordi Ole Paus har en låt med samme navn. Ole Paus har alltid vært min store helt og fødselshjelp innen humor. Hans måte å sitte på gjerdet, dingle med beina og betrakte alle andre har vært en tydelig inspirasjon for meg, forteller Rønning.

Når Rønning blir bedt om å karakterisere innholdet i forestillingen, beskriver han det som en reise gjennom temaer han er opptatt av og som et slags resymé av hans eget liv frem til i dag.

- Forestillingen byr på alt fra mimring fra skolediskoteket på 90-tallet, til refleksjoner over å ha blitt far og tidstypiske fenomener. Som for eksempel bakeren i Østre Aker som sliter med at alle plutselig har glutenallergi. Man kan vel si at forestillingen er mer tidsaktuell enn dagsaktuell, sier han.

Tar det musikalske på alvor

Rønning forteller at det musikalske uttrykket i forestillingen er svært viktig for ham. Med seg i forestillingen har han noen av Norges beste musikere: Ole Morten Aagenæs på piano og vokal og Pernille Øiestad på vokal.

- Det er veldig viktig for meg å ta det musikalske på alvor. Det skal låte bra. Jo bedre musikken er, jo bedre står de fjollete tekstene seg. Derfor er det utrolig deilig å ha med så flinke musikere som jeg har i denne forestillingen. Det er et stort privilegium, forteller Rønning.

Rønning forteller også at han har strenge krav til innholdet i en forestilling. For at noe skal være interessant å se på, må det ifølge ham, enten være usedvanlig morsomt, musikalsk fengende eller genuint rørende. Hvis noe føles midt imellom, får det ikke plass. For Rønning er det viktig at ingen går likegyldige ut av salen.

- Jeg ønsker at forestillingen skal være varm, inviterende og energisk. Målet har vært å lage humor som er inkluderende, men som allikevel ikke oppfattes som ufarlig og tannløs. Forestillingen skal være en god, tung hovedrett og ikke lett fordøyelig fastfood, forteller han.

PS! Regien er ved Vemund Vik.


Artikkeltags